Goran Klemenčič pozdravlja sodbo v zadevi Patria in pravi: 'Sodišča so, da sodijo!' Foto: BoBo
Goran Klemenčič pozdravlja sodbo v zadevi Patria in pravi: 'Sodišča so, da sodijo!' Foto: BoBo
Sodba o Patriji še vedno odmeva
Finci spremljali dogajanje v Sloveniji

Trgovanje z vplivom je Slovenija inkriminirala v svoji zakonodaji na zahteve mednarodnih konvencij OECD-ja, Sveta Evrope in Združenih narodov že pred desetletjem, a je žal bila pretežno mrtva črka na papirju, ugotavlja KPK.

Talci so vsi prebivalci Slovenije
Nezakonito trgovanje z vplivom, zvezami in poznanstvi v politični in gospodarski sferi pa je ena bolj tipičnih oblik (sistemske) korupcije v Sloveniji, ki se izvaja na račun javnega dobrega z namenom pridobivanja protipravne premoženjske koristi za storilca ali za koga drugega. Njena žrtev in talci pa so vsi prebivalci Slovenije, opozarja KPK in dodaja, da se v slovenski splošni in strokovni javnosti še ni uveljavilo, da je kazniva tudi že zgolj sama obljuba ali sprejem obljube podkupnine.

Sodba postavlja standarde
Ob tem včerajšnja sodba postavlja standarde, ki so skladni z zavezami Slovenije, sprejetimi z mednarodnimi akti in s prakso organov odkrivanja in pregona ter sodišč v državah s trdnejšo vladavino prava.

Opozorilo pravne države nespodobnim ponudbam
Omenjena sodba je - na glede na to, kakšna bo pravnomočna odločitev po uporabi vseh legitimnih pravnih sredstev - na načelni ravni opozorilo pravne države, da je tudi trgovanje z vplivom resno korupcijsko kaznivo dejanje, hkrati pa je ta sodba sporočilo vsem, ki so v javni upravi ali v gospodarstvu soočeni z "nespodobnimi ponudbami", da se temu uprejo in dejanja prijavijo. KPK izraža vso podporo pravosodnim organom, ki imajo nedvomno ključno vlogo pri delovanju vladavine prava in uveljavljanje Slovenije kot pravne ter socialne države.

Patria ne more biti zadnja in edina
V KPK-ju so prepričani, da sodba, če bo prestala vse pritožbene instance, ne more biti zadnja in edina. Nobena tudi ne sme imeti politične barve. "Ta sodba ni začetek konca, ampak konec začetka obravnavanja korupcije v Sloveniji zgolj prek politike in medijev, namesto skozi ustrezne pravne postopke, ki bodo imeli za posledice tako obsodilne kot oprostilne sodbe," so parafrazirali besede Winstona Churchilla. Zato sodišča so - da sodijo, so še zapisali v KPK-ju.

Sodba o Patriji še vedno odmeva
Finci spremljali dogajanje v Sloveniji