Tomaž Drolec krši zakon o integriteti, a KPK nima vzvodov, da bi ga odpoklicala z mesta župana občine Komenda. Foto: BoBo
Tomaž Drolec krši zakon o integriteti, a KPK nima vzvodov, da bi ga odpoklicala z mesta župana občine Komenda. Foto: BoBo

predsednika nadzornega sveta gospodarske družbe PCK UPVIN, ugotavlja KPK.

Prvi odstavek 27. člena zakona namreč določa, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora in zastopanja v gospodarskih družbah, je sporočila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Nezdružljivi funkciji
Predsednik oziroma član nadzornega sveta gospodarske družbe izvaja dejavnost nadzora, kar pomeni, da sta ob upoštevanju navedene določbe funkcija poklicnega župana (župan Drolec funkcijo opravlja poklicno od 1. januarja 1999) in položaj predsednika nadzornega sveta gospodarske družbe PCK Upvin d. o. o., ki ga zaseda od 28. aprila 2008, nezdružljivi.

Drolec še nadzornik
To velja kljub dejstvu, da je nadzorni svet - po pojasnilu odgovorne osebe podjetja PCK Upvin - nedelujoč. Iz Poslovnega registra Slovenije je razvidno, da je Tomaž Drolec še vedno predsednik nadzornega sveta omenjene družbe.
Pozvali ga, naj se odreče predsedovanju nadzornemu svetu
KPK je Drolcu posredoval opozorilo o nezdružljivosti funkcij in ga pozval, naj v treh mesecih po prejemu opozorila odpravi nezdružljivost in se odreče funkciji predsednika nadzornega sveta gospodarske družbe PCK Upvin, druga možnost za odpravo nezdružljivosti pa je, da se odreče funkciji poklicnega župana. Drolec ni storil nič izmed tega.
Edina sankcija - javna objava!
Komisija je zato skladno z zakonom o integriteti o tem obvestila javnost in hkrati opozorila na pomanjkljivost zakonodajnega okvira v Sloveniji, ki ne omogoča odpoklica županov oziroma drugih neposredno voljenih funkcionarjev zaradi kršitev predpisov.

Odpoklic župana. Kdaj?
Obstoječi okvir ne predvideva, da bi na podlagi sodne potrditve zlorabe položaja ali kršitve protikorupcijske zakonodaje - ob zagotovljenem sodnem varstvu - odpoklicali posameznika z javne funkcije in mu prepovedali opravljanje javne funkcije za določen čas.