Kres je poudaril, da poslanci SLS-a niso podpisali referendumske pobude. Foto: MMC RTV SLO
Kres je poudaril, da poslanci SLS-a niso podpisali referendumske pobude. Foto: MMC RTV SLO

Kres je poudaril, da se mora vsak narod seznaniti s svojo preteklostjo, ne glede na to, kakšna je bila, in po mnenju SLS-a bi bilo to nemogoče, če bi zaprli dostop do arhivov. Ne zdi se jim potrebno in primerno ščititi nosilcev javnih funkcij v prejšnjem sistemu in SDV-ja ter njegovih sodelavcev v primerih, ko sta služba in njeni zaposleni kršili človekove pravice in izvajali nadzor nad Slovenci.

"Obstoječi zakon primeren"
Prepričani so, da z dostopom do arhivov SDV-ja, nastalih pred letom 1990, državna varnost in varnost posameznikov nista ogroženi, saj menijo, da obstoječi zakon z dodano uredbo primerno ureja ravnanje z omenjenim arhivskim gradivom, prav tako naj bi uredba omogočala zadovoljivo varovanje tistih podatkov, ki jih je treba zaščititi.

"Politizacija vprašanja"
Predlagani zakon je preveč spolitiziran, da bi bil sprejemljiv, je zatrdil Kres in dodal, da bi bilo treba počakati z zakonom, dokler ne bi bil napisan takšen, ki bi temeljil zgolj na strokovnem mnenju in praksi. V tem primeru se je trenutna oblast lotila zakona na povsem neprimeren način, je poudaril Kres.

Ustrezen zakon je po njegovih besedah mogoče doseči samo s čim širšim konsenzom politike in stroke, ki mora preseči politične delitve.