Na božič so po cerkvah v Sloveniji številne maše in bogoslužja. Foto: BoBo
Na božič so po cerkvah v Sloveniji številne maše in bogoslužja. Foto: BoBo

Cvikl je v pridigi v mariborski stolnici vernike pozval, naj sprejmejo dar in sporočilo, ki ga prinaša na božič rojeni Odrešenik. "Sprejetje veselega oznanila ni samo stvar zgodovine, ki je

Dobro nam bo delo, če pustimo te reči in v preprostosti Boga - otroka najdemo mir, veselje, smisel življenja.
Geza Filo o minljivih utvarah

daleč od nas in se je lahko spominjamo z nostalgijo. Oznanjevanje in sprejemanje veselega oznanila se dogaja po krščanskih družinah in krščanskih skupnostih danes, povsod tam, kjer verniki z odprtostjo in veseljem sprejemajo božično oznanilo, da je Bog v božični noči postal človek," je dejal. Dodal je, da če sprejmemo povabilo, se začne v človeku prebujati novi človek.

Vernikom in vsem drugim je zaželel, da bi bili letošnji božični praznik za vsakega "priložnost, ko bo novorojeni Odrešenik vstopil v naša srca in jih ogrel z žarom svoje ljubezni, da bomo tako prenovljeni sposobni za drugačen pristop drug do drugega, za odnos zaupanja, spoštovanja in medsebojnega razumevanja".

"Preprostost Boga – otroka"

Škof Evangeličanske cerkve Geza Filo je daroval božično mašo dopoldne v evangeličanski cerkvi v Ljubljani. V pridigi je dejal, da je božična skrivnost v tem, "da imamo pred seboj novorojenca, ki ni samo človek, temveč je hkrati tudi Bog".

Božič je eden največjih krščanskih praznikov, s katerim se kristjani spominjajo rojstva Jezusa Kristusa. Mnogi so na predvečer praznika postavili jaslice, okrasili božično drevesce in obiskali polnočnice. Foto: BoBo
Božič je eden največjih krščanskih praznikov, s katerim se kristjani spominjajo rojstva Jezusa Kristusa. Mnogi so na predvečer praznika postavili jaslice, okrasili božično drevesce in obiskali polnočnice. Foto: BoBo

Bog se je po Filovih besedah rodil v uboštvu v hlevu, v čemer tudi nas izziva, "da opustimo minljive utvare in se obrnemo k bistvenemu, da se odpovemo svojim nenasitnim zahtevam, da

Sprejetje veselega oznanila ni samo stvar zgodovine, ki je daleč od nas in se je lahko spominjamo z nostalgijo. Oznanjevanje in sprejemanje veselega oznanila se dogaja po krščanskih družinah in krščanskih skupnostih danes, povsod tam, kjer verniki z odprtostjo in veseljem sprejemajo božično oznanilo, da je Bog v božični noči postal človek.
Alojzij Cvikl v oznanilu

zapustimo večno nezadovoljstvo in žalost, ker nam bo vedno kaj manjkalo". "Dobro nam bo delo, če pustimo te reči in v preprostosti Boga ‒ otroka najdemo mir, veselje, smisel življenja," je dejal.

Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore pa je božično mašo daroval popoldne v ljubljanski stolnici.

Božič pričakali s polnočnicami

Kristjani po vsem svetu so opolnoči, ko so po cerkvah potekale polnočnice, pričakali božič, s katerim zaznamujejo dan Jezusovega rojstva. Mariborski nadškof Cvikl je med pridigo pri polnočni maši dejal, da veselo oznanilo, ki ga prinaša rojstvo Odrešenika, ni namenjeno močnim in pomembnim ljudem tega sveta, ampak predvsem "tistim, ki imajo odprto srce, ki hrepenijo po pravi sreči in miru". Upanje, ki ga prinaša Odrešenik, tudi ni grajeno na človeški moči in nasilju, ampak na božji ljubezni in dobroti, ki je namenjena predvsem ubogim in preprostim, je dejal.

Cvikl: Sveta noč nagovarja vsakogar

Sveta noč je po besedah nadškofa noč, ki nagovarja vsakega. "Zato vas vabim, da odpremo svoja srca in sprejmemo ta dar, ki je edini sposoben spremeniti naše življenje tako, da bomo tudi mi vedno bolj postajali dar za druge. Tako bo naše življenje postalo bolj uresničeno in tudi bolj polno iskrene in globoke vere, v kateri bomo tesneje povezani z Bogom in drug z drugim. To svojo iskreno in pristno vero potem izpovedujmo in živimo v svojih družinah, na delovnem mestu in v javnem življenju," je pozval.

Na koncu je vsem zaželel, da bi letošnji božič našel odmev "tako v mojem, kot tudi v vašem vsakdanjem življenju".

Številni verniki so božič dočakali pri polnočnicah. Foto: BoBo
Številni verniki so božič dočakali pri polnočnicah. Foto: BoBo

Filo: Božič prinaša luč, ki jo potrebujemo

Škof Evangeličanske cerkve Geza Filo je vodil božično bogoslužje na predvečer praznika v evangeličanski cerkvi v Ljubljani. V pridigi je dejal, da Kristusovo rojstvo prinaša luč, ki smo je potrebni zlasti v današnjem svetu, "kjer je toliko zla, nasprotovanja, hudobije, krivic in nasilja".
Ta luč po Filovih besedah nagovarja vsakega in vabi "k novemu načinu življenja, ki nikogar ne izključuje, nikogar ne zavrača". Vsem je zaželel, da bi to luč prepoznali in da bi se njihovo srce napolnilo z božičnim veseljem.

Papež maševal v Vatikanu

Številni verniki so božič pričakali v Vatikanu, kjer je papež Frančišek daroval mašo. Danes je papež številne vernike na Trgu svetega Petra tudi nagovoril in podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Božič je eden največjih krščanskih praznikov, s katerim verniki praznujejo rojstvo Jezusa Kristusa. Mnogi na predvečer praznika postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce.

Ob božiču po cerkvah številne maše