Analiza pregledov kuhinj v javnih ustanovah je pokazala, da te ne predstavljajo takšnega tveganja kot gostilne, je poudarila direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak. Foto: BoBo
Analiza pregledov kuhinj v javnih ustanovah je pokazala, da te ne predstavljajo takšnega tveganja kot gostilne, je poudarila direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak. Foto: BoBo

Javne ustanove za varnost živil skrbijo bolje kot gostilne, piše spletni medij Pod črto, ki je evidence pregledov kuhinj v javnih ustanovah od inšpekcije uprave za varno hrano dobil ta mesec, in sicer po osmih mesecih prizadevanj z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja.

Analiza pregledov kuhinj v javnih ustanovah je pokazala, da te ne predstavljajo takšnega tveganja kot gostilne, je poudarila direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak. Kuhinje v vrtcih, šolah, domovih starostnikov, dijaških domovih, bolnišnicah in ostalih javnih ustanovah "stoodstotno niso varne, absolutno ne, in to kažejo tudi rezultati pregledov. So pa varne v veliki meri," je pojasnila Bizjakova.

Pomanjkanje znanja je glavni razlog za nepravilnosti
Glavni razlog za nepravilnosti je pomanjkanje znanja. Za hrano skrbijo ljudje, ki se niti v izobraževalnem sistemu niti v praksi niso ukvarjali z živili, je dodala Bizjakova. Najpogostejša pomanjkljivost v javnih ustanovah je slaba higiena. Sledi neupoštevanje smernic za varno pripravo hrane, kot je merjenje temperature kuhanega mesa ali primerno prekuhavanje mleka, oziroma ustrezni nadzor nad pripravo hrane.

Javne ustanove jemljejo smernice bolj kot birokratsko zadevo, namesto da bi v njih videli poroštvo za kar najvarnejšo pripravo hrane, je povedala Bizjakova. Tretja pogosta pomanjkljivost je pomanjkanje sledljivosti živil, saj javne ustanove ne znajo pojasniti, od kod živilo, ki ga strežejo, izvira.

Pomembno vlogo pri zagotavljanju varne hrane v šolah in vrtcih lahko igrajo tudi starši, je poudarila Bizjakova in dodala, da naj bodo javne ustanove obenem odkrite tudi takrat, ko gre kaj narobe.

Na Primorskem z nepravilnostmi le ena kuhinja
Pregled izdanih odločb inšpektorata po navedbah medija podcrto.si pokaže še zanimiv trend: medtem ko so prejemnikom odločb inšpektorji na Štajerskem, Gorenjskem in Dolenjskem skoraj vedno izrekli še prekrškovno globo ali opozorilo, je prekrškovno sankcijo ob inšpektorjevi odločbi za odpravo nepravilnosti dobila le ena kuhinja na Primorskem.

Na vprašanje, ali imajo inšpektorji dvojna merila, je Bizjakova dejala, da si "izjemno želimo standardizirati postopke. Da ne odloča vsak inšpektor zase. A pristojnosti nadzora na tem področju smo pri upravi za varno hrano dobili s 1. januarjem 2014. Ni je organizacije, ki bi v enem letu uspela postopke standardizirati".