Nekatere mesnice v trgovinah so kupce zavajale z navedbami v vitrini. Kršilci so meso označili kot slovensko, čeprav je bilo iz tujine. Foto: EPA
Nekatere mesnice v trgovinah so kupce zavajale z navedbami v vitrini. Kršilci so meso označili kot slovensko, čeprav je bilo iz tujine. Foto: EPA
Mesarji zavajali z izvorom mesa

Več kot 50 odstotkov jih je namreč kršilo zakonodajo, saj so svojim strankam lagali, da je meso, ki ga prodajajo, slovensko, čeprav ni bilo. Nekateri kršilci inšpektorjem tudi niso znali povedati, od kod imajo meso.

Nekatere razsekovalnice mesa inšpektorjem niso mogle dokazati, da je meso, ki ga dobavljajo trgovinam in mesnicam, res slovensko. Nekateri mesarji namreč sploh niso imeli dokumentov o tem, kje so bile živali rojene in vzrejene. Dvema razsekovalnicama so zato inšpektorji prepovedali promet.

"Najbolj me je presenetilo, da se v razsekovalnicah niso zavedali svoje odgovornosti do trgovine in do potrošnikov," je povedala inšpektorica na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak.

Nekatere mesnice v trgovinah pa so kupce zavajale z navedbami v vitrini. Kršilci so meso označili kot slovensko, čeprav je bilo iz tujine. "Mislimo, da je temeljni vzrok želja po čim večji prodaji določenega artikla. Gre predvsem zato, da smo v Sloveniji zelo nagnjeni k temu, da želimo kupovati slovensko blago, te pa ni toliko, da bi zadovoljila vse potrebe," je še dodala Bizjakova.

"Enako menijo tudi manjši mesarji, ki jih odkritje inšpektorjev ne preseneča. Samooskrba v Sloveniji je tako nizka, vsi pa prodajajo samo slovensko meso," je povedal mesar Mitja Rosi.

Okoli 30 mesarjev so samo opozorili, nekaj več kot 20 pa jih je dobilo denarno kazen. Inšpektorji pravijo, da je večina mesarjev nepravilnosti odpravila, zato seznama kršilcev tokrat ne bodo javno objavili. Ker so bile kršitve hude, bodo v kratkem nenapovedan nadzor mesarjev ponovili.

Aleksandra Trupej, TV Slovenija

Mesarji zavajali z izvorom mesa