Publicist Laris Gaser je kandidat za novega predsednika SLS-a. Foto: Slovensko panevropsko gibanje
Publicist Laris Gaser je kandidat za novega predsednika SLS-a. Foto: Slovensko panevropsko gibanje

Gaiser je potrdil, da se bo na marčevskem kongresu SLS-a potegoval za vodenje stranke. Po njegovih besedah še ni znano, kdo bodo njegovi protikandidati, pričakuje pa, da bodo dobri. Kandidaturo za novega predsednika SLS-a je napovedal tudi podpredsednik SLS-a Janez Tomšič, za funkcijo pa naj bi se sprva potegoval tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, a naj bi se po poročanju nekega spletnega portala Bogovič iz tekme umaknil.

Gaiser je sicer še dejal, da ima SLS velik potencial, ki še ni popolnoma izkoriščen. Tako bi morala postati osrednja desnosredinska stranka, ki predstavlja razumne vrednote slovenskega naroda. Kot predsednik stranke bi si tako prizadeval, da SLS postane prva stranka, ki bi zajela sredinski prostor. Gre za prostor, ki je trenutno prazen, zajema pa neopredeljene volivce, je dodal.
Neučakano iskanje novega predsednika
Iz stranke pa so sporočili, da predsednik izvršilnega odbora Kmečke zveze SLS-a Stane Klemenčič "malce neučakano išče novega predsednika SLS". Klemenčič je namreč povabil potencialne kandidate za predsednika SLS-a na predstavitev v času, ko je bil Žerjav na večdnevnem obisku v Indiji.

A Bogovič mu je odgovoril, da se glede na negotovo politično situacijo in glede na to, da še vedno potekajo pogovori znotraj vodstva SLS-a o prihodnosti stranke, še ni odločil glede kandidiranja na marčevskem kongresu, poudarjajo v stranki.

Po vrnitvi Žerjava iz Indije zato v ponedeljek predviden kolegij vodstva stranke. Na njem bo med drugim potekala razprava tudi o kandidacijskem postopku marčevskega kongresa. Kongres SLS-a, na katerem bodo volili novega predsednika stranke, bo 2. marca, rok za evidentiranje kandidatov pa se bo iztekel 11. februarja.

Kongres SLS-a 2. marca
Kongres SLS-a, na katerem bodo volili novega predsednika stranke, bo 2. marca, rok za evidentiranje kandidatov pa se bo iztekel 11. februarja.

Zdajšnji predsednik stranke Radovan Žerjav je novembra lani napovedal, da ne namerava več kandidirati za predsednika stranke. Odločitev je sporočil po dogodkih, povezanih z izključitvijo Franca Kanglerja iz stranke. Kot je takrat pojasnil, je njegovi odločitvi botrovalo tudi "stanje duha, kulture in nedialoga znotraj celotne slovenske politike". Žerjav je takrat izrazil pripravljenost, da bi nadaljeval delo kot minister, vendar pa je medtem SLS že napovedal odhod iz koalicije po koncu februarskega zasedanja DZ-ja.