"Osebno sem naveličan tega, da moram vseskozi, praktično mesečno, nekoga metati iz politike, ker sam ne zna presoditi, kdaj je pravi čas," je dejal Žerjav. Foto: BoBo
Gregor Virant, Radovan Žerjav, Janez Janša, Ljudmila Novak in Karl Erjavec
Se koalicija krha? Foto: BoBo
Karl Erjavec
Če očitki Jankoviću in Janši držijo, morata po mnenju Erjavca oba odstopiti. Foto: BoBo

Morda bo kdo presenečen, ampak danes na vladi je bilo vzdušje delovno in optimistično.

Minister Žiga Turk na Twitterju.
Gregor Virant, Radovan Žerjav, Janez Janša, Ljudmila Novak in Karl Erjavec
V razcepljeni koaliciji le SDS in NSi trdno držita skupaj. Foto: BoBo

"Predsednik vlade in ministri bodo s svojim zakonitim in etičnim ravnanjem dajali zgled vsemu javnemu sektorju."

Koalicijska pogodba
SLS v precepu
Ultimat koalicijskim partnerjem
Koalicija razpravlja o svoji usodi
Zbor za republiko o politični krizi
Politika gre naprej

Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je po seji vlade dejal, da ne vidi izhoda iz aktualnega političnega pokložaja. Zato se je sešel tudi izvršni odbor stranke, kjer še niso dorekli dokončne odločitve, kako naprej. Želijo vzeti nekaj dni za razmislek glede obstoja v koaliciji ali izstopa iz nje. S tem po njegovih besedah dajejo tudi čas največjima parlamentarnima strankama, da še enkrat razmislita, ali je njuno stališče pravilno. Zanj je šokantno.

Ob tem je poudaril, da ga vse, kar se dogaja, še posebej utrjuje v prepričanju, da je bila njegova odločitev, da na kongresu SLS-a 2. marca ne bo kandidiral za predsednika stranke, "hudičevo pravilna". "Želim pa si, da bomo vendarle vsi skupaj v teh prihodnjih dneh ljudem znali pokazati, da vsi skupaj nismo povampirjeni, skorumpirani politiki," je dodal.

Predsednik SLS-a Žerjav je bil gost v Odmevih
"Ne pristajamo na to, da se nas kot koalicijsko partnerico postavlja pred umetno dilemo, ali bomo prisiljeni ne upoštevati institucije pravne države ali pa bomo povzročili politično nestabilnost," je dejal. Poudaril je tudi, da je SLS ves čas njegovega predsednikovanja dosledno pometal pred svojim pragom. V podobnem primeru so izključili župana drugega največjega mesta Franca Kanglerja.

Žerjav bi že odstopil
SLS je pred zelo odgovorno nalogo in v zelo nezavidljivem položaju, Žerjav pa se tudi osebno čuti "blazno odgovornega" za to, kaj se bo v Sloveniji zgodilo v dneh, ki prihajajo. Obenem je tudi razočaran in se mu "zdi nekorektno", da koalicijski partner SDS, ki ima po njegovem mnenju veliko težavo s poročilom komisije, postavi svojo koalicijsko partnerico v položaj, ko bo ta odgovarjala za vse posledice v tej državi, ni pa kriva ničesar.

"Če bi sam dobil takšno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, kot sta ga dobila predsednika dveh največjih parlamentarnih strank, bi v tistem trenutku odstopil kot predsednik vlade in predsednik stranke ter nemudoma poskrbel za to, da bi poiskal drugega kandidata za predsednika vlade iz svojih vrst, vrst svoje stranke ali pa tudi kakšnega neodvisnega," je povedal. S tem bi po njegovem mnenju zagotovil politično stabilnost vodenja države v teh zapletenih časih, "ko imamo na ulicah ljudi, ki so nezadovoljni zaradi tako imenovanih skorumpiranih politikov".

Tudi poslanec SLS-a Roman Žveglič meni, da koalicija lahko ostane taka, kot je, vendar naj SDS predlaga drugega kandidata za premierja.

DL bo razpravljal v soboto
V Državljanski listi so za MMC povedali, da odločitev stranke o obstanku v koaliciji ne bo znana pred sejo sveta stranke, ki je predvidena za soboto in na kateri se bo razpravljalo ravno o tej temi.

DeSUS čaka
In kaj pravijo v DeSUS-u? Prvak stranke Karl Erjavec je dejal, za da DeSUS ni nikakršna težava, da že v ponedeljek gredo na predčasne volitve. Kot je pojasnil, je premier Janez Janša na sestanku štirih koalicijskih partnerjev, na katerem ni bilo prvaka DL-ja Gregorja Viranta, po seji vlade povedal, da bo v ponedeljek povedal svojo odločitev. DeSUS čaka nanjo, pravi.

Erjavec pravi, da še vedno vztraja pri svojem stališču glede ugotovitev protikorupcijske komisije. Če očitki Jankoviću in Janši držijo, morata po mnenju Erjavca oba odstopiti. Dodal je, da je DeSUS bolj zainteresiran za predčasne volitve kot za tehnično vlado. Ta namreč po njegovem prepričanju nič ne rešuje.

Vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša pa medtem misli, da nove volitve ne bi bile koristne, saj da Slovenija ni v taki zavidljivem položaju, da bi si volitve lahko privoščili. Politika mora po njegovem mnenju kljub temu, da je na veliki preizkušnji, najti toliko moči in poguma, da bo razrešila položaj.

Po objavi poročila protikorupcijske komisije o premoženjskem stanju Janše in Jankovića
V Državljanski listi se po besedah predsednika Viranta ne strinjajo s tem, "da bi državo ali občino vodil kdor koli, ki ne zna, noče ali ne more pred pristojnim organom pojasniti svojega premoženja". Takšno stališče DL-a je nezdružljivo z nadaljnjim sodelovanjem te stranke v koaliciji, vsaj pod vodstvom zdajšnjega premierja. Virant sicer o naslednjih potezah stranke še ne govori, je pa zato Janša že izrazil prepričanje, da bo DL v DZ-ju sprožil konstruktivno nezaupnico, kar bi pomenilo konec zdajšnje koalicije.

Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je po objavi poročila dejal, da bi sam na mestu Janše in Jankovića že odstopil. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je zavzel manj nepopustljivo stališče. Dejal, da bi morale ugotovitve komisije preveriti organi pregona, in dodal, da če očitki držijo, bi morala oba odstopiti. Podvomil je tudi o resničnosti ugotovitev KPK-ja. "Osebno sem mnenja, da bi morali ugotoviti natančno resnico, kaj pravzaprav drži, kaj je res," je dejal Erjavec. Trdno v bran Janezu Janši je stopila le zvesta Nova Slovenija.

Predčasne volitve, tehnična vlada, kaj tretjega?
Kot je včeraj poročala TV Slovenija, so predčasne volitve za zdajšnje politične akterje najslabša možnost, zato razmišljajo o drugih možnostih. Kot glavna možnost se omenja tehnična vlada. Spomnimo, SLS, DL in DeSUS so kmalu po predčasnih parlamentarnih volitvah že iskali tehničnega mandatarja, a neuspešno.

Očitno pa ta možnost ni verjetna, saj je Janša tehnični vladi že odrekel podporo. "Tehnična vlada za SDS ne pride v poštev, kar pomeni, da je ne bo," je bil jasen. A tehnična vlada je lahko tudi manjšinska, podporo pa bi iskala od projekta do projekta. Tudi predsednica NSi-ja Ljudmila Novak meni, da tehnična vlada za zdaj ni realna možnost. Kot je dejala, smo v demokratični družbi in imamo volitve in samo tako lahko določamo svoje voditelje. Če predsednik vlade odide in pade ta vlada, so po mnenju Novakove edina možnost predčasne volitve, in ne tehnična vlada.

Do te pa lahko pripelje izglasovana nezaupnica vladi v DZ-ju. To za Janšo, kot je dejal, ne predstavlja težav. "Se pa mora tisti, ki jo bo predlagal, zavedati političnih konsekvenc in situacije, ki bi v tej državi nastala," je dodal premier.

Konstruktivna nezaupnica, ki jo Janša pričakuje od DL-ja, pomeni, da bi DZ na predlog najmanj 10 poslancev glasoval o izvolitvi novega predsednika vlade, ki bi bil izvoljen, če bi zanj glasovalo najmanj 46 poslancev.

Koalicijska pogodba tako in drugače
SDS se torej odločil nadaljevati z zdajšnjo koalicijo, "če bodo partnerji resni" in se bodo držali koalicijske pogodbe. Zanimivo je, da se Virant pri zahtevi po Janševem odstopu sklicuje ravno po tej pogodbi, in sicer na del, ki se imenuje "vodenje z zgledom". Ta pravi: "Predsednik vlade in ministri bodo s svojim zakonitim in etičnim ravnanjem dajali zgled vsemu javnemu sektorju." Med merili za personalno sestavo vlade pa je določana tudi osebna integriteta.

Janša tako pričakuje, da se bodo drugi koalicijski partnerji v prihodnjih urah odločili, ali ostajajo v koaliciji, "in da bodo za svoje odločitve prevzeli tudi vso odgovornost."

Morda bo kdo presenečen, ampak danes na vladi je bilo vzdušje delovno in optimistično.

Minister Žiga Turk na Twitterju.

"Predsednik vlade in ministri bodo s svojim zakonitim in etičnim ravnanjem dajali zgled vsemu javnemu sektorju."

Koalicijska pogodba
SLS v precepu
Ultimat koalicijskim partnerjem
Koalicija razpravlja o svoji usodi
Zbor za republiko o politični krizi
Politika gre naprej