DeSUS in SLS se pridružujeta stališču DL-ja: Janša naj odstopi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
DeSUS in SLS se pridružujeta stališču DL-ja: Janša naj odstopi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
SDS na Twitterju
Odziv SDS-a na Twitterju Foto: Twitter

Če vam bo žena rekla, da se bo ločila, bi verjetno še vsak dan skuhala kosilo. Mi tudi poskušamo narediti maksimalno, kar se da.

Janez Šušteršič, finančni minister iz vrst DL-ja
Janez Šušteršič in Janez Janša
""Če vam bo žena rekla, da se bo ločila, bi verjetno še vsak dan skuhala kosilo. Mi tudi poskušamo narediti maksimalno, kar se da," razmere opisuje Šušteršič. Foto: BoBo
Kako do predčasnih volitev?
Janša se z ministri o vladni krizi ni pogovarjal

Premier Janez Janša je, kot je znano, dal koalicijskim partnerjem čas do danes, da mu sporočijo, ali so še del koalicije.

Državljanska lista je že napovedala, da bo ostala v koaliciji le, če premier zaradi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije odstopi v desetih dneh. Tudi izvršni odbor stranke DeSUS zaradi poročila KPK-ja zahteva odstop Janeza Janše, sicer bo stranka zapustila koalicijo. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je prepričan, da so najbolj realna rešitev iz nastale situacije predčasne volitve, saj je v tem sklicu parlamenta zelo malo možnosti, da bi prišli do drugačne koalicije in do novega mandatarja. Tehnična vlada se mu sicer zdi dobra rešitev, a ta predlog podpore v DZ-ju nima.

Podobno je sklenil tudi glavni odbor SLS-a: če Janez Janša do konca februarske seje ne odstopi, ali predlaga drugega kandidata, bo SLS odšel iz koalicije. Predsednik stranke Radovan Žerjav je po seji odbora dejal: "Sprejeli smo nekaj jasnih sklepov: od Janeza Janše in Zorana Jankovića pričakujemo, da sprejmeta odgovorne odločitve. Težava je pri njiju in ne pri njunih strankah."

"Nova Slovenija ne bo postavljala pogojev"
NSi vsem koalicijskim partnerjem sporoča, naj razmislijo, kaj je dobro za Slovenijo, pa je po seji sveta stranke dejala predsednica Ljudmila Novak in dodala, da bo tudi Janez Janša moral sam presoditi, ali lahko pod temi pogoji še vodi vlado: "NSi ne bo postavljal nobenih pogojev." Za Slovenijo je najbolje, da zdajšnja vladna koalicija nadaljuje svoje delo ter izpelje in uveljavi začete reforme. Glavna težava Slovenije niso ne stranke ne posamezniki, je še prepričana Novakova.

SDS: Koalicijske stranke so dvolične
Na odločanje v organih koalicijskih strank se je sicer že odzval tudi SDS. Na družbenem omrežju Twitter so v stranki tako zapisali, da SDS ni izbiral ministrov koalicijskih partnerjev za vlado, "zato tudi oni nimajo pravice narekovati SDS-u, koga bo imela v vladi". To je, so prepričani v največji vladni stranki, dvolično.

"SDS ima 26 poslancev, DeSUS, DL, SLS in NSi pa skupaj 22. Mirno gre lahko kdorkoli k Jankoviću in Lukšiču, komaj čakamo to sanjsko ekipo," so še zapisali v SDS-u.

Novakova pri Pahorju
Novakova se je sicer že dopoldne srečala s predsednikom republike Borutom Pahorjem. "Pogovor s predsednikom Pahorjem je bil zaupne narave, izmenjala sva mnenja, kaj stranka misli o prihodnosti koalicije. Kaj konkretnega ne morem povedati, saj bodo o tem odločali organi stranke Nove Slovenije," je o srečanju s predsednikom povedala Novakova in dodala, da je Pahor "normalne volje". "Zelo prijazno sva se pogovarjala. A je zaskrbljen? Zaskrbljeni smo vsi, jaz sem," je še dodala.

Na vprašanje, ali še vedno vztraja pri stališču "koalicija da, a brez Janeza Janše", odgovorila: "Ostajam pri tem, kaj sem govorila v prejšnjem tednu, ker se situacija iz dneva v dan spreminja, pa bo stranka sprejemala temu ustrezne sklepe."

Šušteršič pri Janši na rednem kolegiju
Čeprav je sprva v medijih zaokrožila informacija, da se bosta s predsednikom vlade sešla ministra iz vrst Državljanske liste Senko Pličanič in Janez Šušteršič, se je pozneje izkazalo, da je šlo za redni vladni kolegij. Razmere v koaliciji naj ne bi bile tema pogovora.

"Pogovarjali smo se samo o tem, kaj bo v četrtek na seji vlade," je dejal finančni minister Janez Šušteršič. Na opazko novinarjev, da v četrtek morda vlade zaradi politične krize ne bo, je Šušteršič odvrnil: "Če vam bo žena rekla, da se bo ločila, bi verjetno še vsak dan skuhala kosilo. Mi tudi poskušamo narediti maksimalno, kar se da. Politična kriza se bo tako ali drugače razrešila. To ne pomeni, da moramo medtem sedeti na zapečku in ne opravljati svojega dela."

Ministri SDS-a z Janšo na ločenem sestanku?
Šušteršič je še dejal, da je šlo za običajen ponedeljkov kolegij pri predsedniku vlade, kaj so se pred njim s predsednikom vlade pogovarjali ministri iz vrst SDS-a, pa ni vedel. Tudi notranji minister Vinko Gorenak o tem ni hotel spregovoriti pred novinarji. "Pogovarjali smo se," je bilo vse, kar je dejal. Kot je poročal novinar TV Slovenija Seku M. Conde, je pred sestankom minister za gospodarstvo Andrej Vizjak zavrnil nekatera ugibanja, da bi lahko on vodil vlado.

Gorenak: Eno so koruptivna, drugo pa kazniva dejanja
Gorenak je sicer v pogovoru za Reporter dejal, da je težko reči, ali poročilo protikorupcijske komisije pomeni začetek konca vlade. Zanimiv pa se mu zdi kontekst poročila. "Ker vedo, da Janković že težko diha na politične škrge, je bilo treba medijsko poskusiti ubiti še Janšo," je dejal. Pri tem v pogovoru za revijo opozarja, da so eno koruptivna ravnanja, drugo pa kazniva dejanja. "Le malo koruptivnih ravnanj je kaznivih dejanj," je prepričan.

Janša kljub krizi na pot v Azerbajdžan
Premier bo sicer v torek kljub krizi, v kateri se je znašla koalicija, odpotoval na dvodnevni obisk v z nafto in plinom bogati Azerbajdžan. V ospredju bo srečanje s predsednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevom in predstavitev slovenskih podjetij na tem trgu za krepitev sodelovanja. Srečal se bo tudi s predsednikom azerbajdžanske vlade Arturjem Rasizadejem in z gospodarskim ministrom Shahinom Mustafajevom.

Ob Janši in Žerjavu v Baku potujejo še državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Ljubo Žnidar in predstavniki okoli 50 slovenskih podjetij. Ob uradnih političnih stikih bodo v Bakuju pripravili tudi poslovni forum, ki naj bi pripomogel pri predstavitvi slovenskih podjetij.

Če vam bo žena rekla, da se bo ločila, bi verjetno še vsak dan skuhala kosilo. Mi tudi poskušamo narediti maksimalno, kar se da.

Janez Šušteršič, finančni minister iz vrst DL-ja
Kako do predčasnih volitev?
Janša se z ministri o vladni krizi ni pogovarjal