V LDS-u pozivajo k javni razpravi,
V LDS-u pozivajo k javni razpravi, "čemu je bila 'po naključju' na začetku proslave odpeta Zdravljica pozneje razglašena za vajo." Foto: BoBo

Proslava, na katero niso bili vabljeni praporščaki nekaterih organizacij, nastopajoči pa so sodelovali brez honorarja, še vedno buri duhove. V LDS-u so še posebej ogorčeni tudi zaradi provokacije s himno. "V navzočnosti predsednika republike smo slišali delo Stanka Premrla z naslovom Zdravljica, ne himne! Zaradi tega bo Svet LDS vložil kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, ker je na proslavi ob dnevu državnosti kršil zakon o himni," so sporočili.

Zbor je namreč na proslavi odpel štiri kitice Prešernove Zdravljice, medtem ko zakon določa, da je himna Slovenije le sedma kitica. Še pred prihodom predsednika države na prizorišče je sicer sodelujoči zbor zapel sedmo kitico, a jo je povezovalec prireditve razglasil za vajo.

SDS pred letom dni predlagal spremembo himne
Pred letom dni so poslanci odločali o predlogu SDS-a, da bi razširili besedilo himne na vsaj dve kitici ali kar celotno besedilo Zdravljice, saj je po mnenju predlagateljev besedilo 7. kitice preveč internacionalistično in premalo domoljubno. A poslanci predloga niso izglasovali, zato še vedno velja prvotni zakon.

"Grobo poigravanje s simboli države"
LDS tako izvajanje himne kot utemeljitev prirediteljev proslave, da so bili partizanski praporščaki izključeni zaradi zaščite padlih žrtev v vojni za Slovenijo, saj da ne želijo žaliti spomina nanje s simboli, ki jih je nosil agresor, razumejo kot "grobo poigravanje s simboli države, morda namerno, in to s strani vladajoče stranke, ki je s tem pokazala, da ne le lažno preganja t. i. simbole agresorjev, ampak ne spoštuje niti tistih, ki jih ima za prave."

Samo proslavo pa so v stranki označili za "višek pritlehne politizacije in spodbujanje ideološkega boja, naperjenega proti osvobodilnemu boju oz. vrednotam NOB-ja. Bila je izraz zaničevanja ljudi, ki so se uprli nacifašizmu in so bili žrtve preganjanja v zaporih in taboriščih, preseljeni, ugrabljeni, ustreljeni kot talci, ločeni, prisilni mobiliziranci in prisilni delavci ... Gre za nedopustno omalovaževanje prispevka in pomena odpora za nastanek in združitev slovenskega ozemlja v današnjih mejah na strani zmagovite zavezniške koalicije."