"Naj jasno povem, da se Državljanska lista od spornih dogodkov ostro distancira," izpostavlja Virant. Foto: BoBo

V zdajšnjih časih je odpiranje ideoloških vprašanj, zlasti tistih iz polpretekle zgodovine, zadnje, kar potrebujemo. SDS je naredil veliko napako.

Gregor Virant
Proslava
V strani DeSUS menijo, da bi morale na državni slovesnosti sodelovati vse veteranske organizacije, saj je vsaka "dala svoj kamenček v mozaik naše državnosti". Foto: BoBo

"SDS od koalicijskih partnerjev, še posebej od tistih, ki zasedajo nesorazmerno veliko položajev glede na svoj volilni rezultat in povolilno zmanjševanje števila poslancev, odslej pričakuje več resnosti in dela za skupno dobro in manj ideoloških diskurzov, ki ne sodijo v 21. stoletje.

SDS
Koalicijski vihar zaradi proslave ob dnevu državnosti

Proslava ob današnjem prazniku, dnevu državnosti, ki je že v petek potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani, še buri polemike. Potem ko nekaj veteranskih organizacij s svojimi prapori ni bilo vabljenih na dogodek, je številne razburil tudi vezni tekst med samo prireditvijo.

"Povsem nesprejemljivo je bilo izključevanje nekaterih veteranskih organizacij, prav tako politični vložek, ki so ga napisali (nič krivemu) Jerneju Kuntnerju. Državna proslava mora biti proslava vseh državljank in državljanov Slovenije. Mora združevati in povezovati, veseliti se je morajo vsi, ne glede na politično pripadnost. Ta proslava pač ni bila takšna," je na spletni strani Državljanske liste zapisal njen predsednik in predsednik parlamenta Gregor Virant.

Ogorčene so tri izmed petih koalicijskih strank
Po njegovih besedah je bila vsebina proslave "soloakcija SDS-a, pri čemer so se odločitve sprejemale zunaj odbora za proslave, ki je za to pristojen. Nekdo je proslavo preprosto uzurpiral, kar je popolnoma nesprejemljiva, skoraj totalitarna gesta." Dogodki so zmotili vsaj tri izmed petih koalicijskih partneric. V koalicijski pogodbi so se namreč dogovorili, da ne bodo odpirali ideoloških tem, poudarja Virant. "Očitno bomo morali biti v prihodnje koalicijski partnerji na scenarije proslav posebej pozorni, če bomo želeli zagotoviti, da nas bodo proslave združevale in ne delile."

Erjavec: V torek se moramo iskreno pogovoriti
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec prav tako obžaluje razvoj dogodkov, saj praznovanje rojstva države po njegovem mnenju ni prostor in čas za ideološko obračunavanje. Zatrdil je, da ostali predsedniki strank, ki tvorijo koalicijo, niso vedeli, da bo prišlo do takega načina praznovanja.

"Če misli koalicija in vlada tudi v bodoče povzročati take nestrpnosti in delitve, potem bo stranka DeSUS premislila o tem, ali je v njej smiselno sodelovati. Mi smo šli v koalicijo predvsem zato, da bi reševali realne probleme, ki jih ima ta država," je poudaril. V torek je predvideno koalicijsko srečanje in na njem bo po njegovih besedah potreben odprt in iskren pogovor o tem, kaj sploh želijo doseči v tej koaliciji.

SDS od partnerjev pričakuje več resnosti
A v največji vladni stranki SDS-u odgovarjajo, da je spomin na različne oblike uporništva lahko združen samo pod nespornimi nacionalnimi in državnimi, z ustavo določenimi skupnimi simboli. Zato so prepričani, da koalicijske partnerice, ki kritizirajo odločitev o tem, da na proslavi ne bo rdeče zvezde, "zagrizeno branijo in malikujejo totalitarne simbole, ki ne sodijo niti v osamosvojeno Slovenijo niti v moderno Evropo."

Ravno s tem po njihovem mnenju vnašajo ideologijo v slovenski prostor in poglabljajo stare delitve. "Zagovarjanje totalitarnega simbola, pod katerim je umrlo ali hudo trpelo na desettisoče ljudi v Sloveniji," pomeni neposredno zanikanje ustavne pravice do dostojanstva, ki jo imajo vsi državljanke in državljani Republike Slovenije, so zapisali na svoji spletni strani.

Od koalicijskih partnerjev tudi pričakujejo več resnosti in povezovalne drže. "Predsednik DL Gregor Virant bi jo lahko na primer pokazal tako, da se ne bi spuščal v ideološke spore in da ne bi bojkotiral slovesne maše za domovino, ki je pred državno proslavo tako kot vsako leto potekala v ljubljanski stolnici," so dodali.

NSi: Domoljubna proslava, šepal protokol
Tudi v Novi Sloveniji so z vsebino proslave in nastopajočimi zadovoljni. "Vsebina proslave je bila domoljubno, kulturno in ikonografsko odlično izpeljana. Folklorni nastopi so dali proslavi domoljubni naboj. Lepa gesta nastopajočih je tudi, da so nastopali zastonj. Žal pa je šepal protokol, dodatni komentarji so bili odveč," pravijo.

Rdeča zvezda - "simbol agresorja"
Povezovalec proslave Kuntner je med drugim prebral, da spomina na žrtve vojne za samostojno Slovenijo ne smemo žaliti "s simboli, ki jih je nosil agresor". To se je nanašalo na simbol rdeče zvezde, ki ga na svojih praporih nosijo veterani narodnoosvobodilnega boja. V Pozitivni Sloveniji so to označili kot žaljenje tistih, ki spoštujejo vrednote NOB-ja. V SD-ju so ponovili, da bi morala proslava združevati, ne deliti. SLS se je kot koalicijska stranka v nedeljo opravičil za zaplet, ki je nastal z vabljenjem na proslavo.

V zdajšnjih časih je odpiranje ideoloških vprašanj, zlasti tistih iz polpretekle zgodovine, zadnje, kar potrebujemo. SDS je naredil veliko napako.

Gregor Virant

"SDS od koalicijskih partnerjev, še posebej od tistih, ki zasedajo nesorazmerno veliko položajev glede na svoj volilni rezultat in povolilno zmanjševanje števila poslancev, odslej pričakuje več resnosti in dela za skupno dobro in manj ideoloških diskurzov, ki ne sodijo v 21. stoletje.

SDS
Koalicijski vihar zaradi proslave ob dnevu državnosti