Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Spremembe odloka na novo določajo, da mora ministrstvo za zdravje na kontrolnih točkah zagotoviti javne uslužbence za izdajo in vročanje odločb med 6. in 22. uro. Izjema je le mejni prehod Obrežje, kjer bodo uslužbenci navzoči 24 ur in bodo odločbe o karanteni vročali neprekinjeno.

Na kontrolnih točkah z Avstrijo in Italijo ter na letališčih Edvarda Rusjana Maribor in Portorož bo podatke zbrala policija in jih posredovala ministrstvu za zdravje, ki bo odločbo o karanteni vročilo na naslovu prebivališča ali naslovu, kjer bo oseba prestajala karanteno v Sloveniji.

Kakšna dokazila veljajo?

Vlada je jasneje določila tudi, kakšna dokazila veljajo za dokazovanje bivanja v državah, ki niso na rdečem seznamu: to je originalni račun za plačilo nastanitve, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je oseba bivala, uradni seznam posadke v primeru najema plovila oziroma drugo primerno dokazilo.

Dvojni lastniki ali najemniki zemljišč na obmejnem območju pa lahko državno mejo prehajajo brez predloženega negativnega covidtesta, če opravljajo kmetijsko-poljedelsko-gozdarska dela, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje.