Stranka Levica je peterčku strank, zbranih okoli Marjana Šarca, poslala predlog projektnega sodelovanja z manjšinsko vlado. Foto: BoBo
Stranka Levica je peterčku strank, zbranih okoli Marjana Šarca, poslala predlog projektnega sodelovanja z manjšinsko vlado. Foto: BoBo

Svet Levice je sicer v torek zavrnil vstop v vladno koalicijo, ki jo skuša oblikovati prvak LMŠ-ja Marjan Šarec, menijo pa, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali pretekle dni, dobra osnova za to, da Levica Šarčevo manjšinsko vlado podpre in z njo sklene sporazum o projektnem sodelovanju.

Po srednem sestanku predstavnikov Levice s predstavniki LMŠ-ja, SD-ja, SMC-ja, SAB-a in DeSUS-a so tako sporočili, da se bodo v prihodnje usklajevali o projektnem sodelovanju. Po mnenju predsednika LMŠ-ja in pretendenta za mandatarja Šarca je manjšinska vlada s podporo Levice mogoča, če bo omenjena stranka ponudila sodelovanje, ki bo vzdržno. V nekaterih drugih strankah pa so do take ideje precej zadržani.

Dogovor na referendum stranke Levica
Če bo dogovor o sporazumu med strankami dosežen, bo ta začel veljati ob pozitivni odločitvi članstva Levice na strankarskem referendumu, ki mora torej torkovo odločitev sveta stranke še potrditi. Notranji referendum, o katerem so člane obvestili v soboto, poteka v obliki tajnega elektronskega glasovanja. Glasovanje bo trajalo sedem dni in se bo končalo prihodnji teden v sredo opolnoči, izidi pa bodo na voljo najpozneje v petek, 10. avgusta, so v četrtek napovedali v stranki.

Na ta dan, 10. avgusta, se sicer tudi konča drugi krog iskanja mandatarskega kandidata, v katerem lahko kandidata poleg predsednika republike Boruta Pahorja predlagajo tudi poslanci.

Kakšno sodelovanje bo ponudila Levica?
Kakšno sodelovanje bo ponudila Levica?