Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odpraviti želijo po njihovi oceni sporne določbe, ki "onemogočajo nadaljevanje študija številnim, ki že študirajo v Sloveniji, in preprečujejo vpis na univerze novim".

Poslanec Levice Primož Siter je v izjavi novinarjem dejal, da rešujejo težavo, na katero že dva meseca opozarjajo tako akademska skupnost kot predstavniki študentskih organizacij in iniciativ. Pod predlog novele zakona, ki so ga pripravili v Levici, je po njegovih navedbah podpisanih 40 poslank in poslancev, poleg Levice še poslanci iz vrst strank LMŠ, SD, SAB, poslanske skupine nepovezanih poslancev in poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža.

Tuji študenti morajo imeti 5000 evrov na računu

Sorodna novica MNZ: Novela zakona o tujcih spreminja zgolj način izkazovanja zadostnih sredstev za tuje študente

Po Siterjevih besedah je vlada s posegom v zakon o tujcih nerazumljivo otežila pogoje za študij študentom tujcem v Sloveniji, in sicer v delu dokazovanja premoženjskega stanja. Pred vpisom morajo tuji študenti iz tretjih držav dokazovati svoj premoženjski status s skoraj pet tisoč evri na svojem bančnem računu, je pojasnil. To je po njegovem mnenju nerazumljivo in za marsikoga oz. veliko večino nedosegljivo. Podoben ukrep bi bil po njegovem prepričanju nesmiseln bržkone tudi za veliko večino slovenskih študentov.

Poleg tega je po oceni Siterja težava, da so v neenakem položaju študenti tujci, ki prihajajo iz držav članic EU-ja, in tisti, ki prihajajo iz tretjih držav. V tem primeru so večinsko iz držav bivše Jugoslavije. Siter opozarja tudi na problem študentov tujcev, ki so del študija v Sloveniji že opravili, sedaj pa morajo študirati pod drugimi pogoji.

"V poslanski skupini Levica se zavzemamo za javno, obče in vsem enako dostopno šolstvo, ne glede na študentov materialni položaj ali narodnost. Izobraževanje mora biti dostopno vsem pod enakimi pogoji," je poudaril Siter.

Ministrstvo: Novela le spreminja način dokazovanja pogojev

Sorodna novica Zaostreni pogoji za bivanje tujcev v Sloveniji

V skladu z določbami spremenjenega zakona o tujcih, ki so začele veljati konec maja, morajo namreč tuji študenti, da bi pridobili dovoljenje za začasno bivanje v naši državi, vnaprej izkazati obstoj finančnih sredstev v višini skoraj 5000 evrov.

Na ministrstvu za notranje zadeve so na številne očitke glede sprememb že odgovorili z besedami, da so morali tuji študenti že do sedaj izkazovati "pogoj zadostnih sredstev za preživljanje", po njihovem mnenju pa "novela zakona ne zaostruje pogojev za pridobitev dovoljenja, temveč le spreminja način njihovega izkazovanja".