6,5 milijona nepremičninskih enot je v rokah 1,3 milijona lastnikov. Foto: MMC RTV SLO
6,5 milijona nepremičninskih enot je v rokah 1,3 milijona lastnikov. Foto: MMC RTV SLO
Nepremičnine
Poleg polnjenja proračunske luknje vlada si vlada med učinki zakona verjetno želi videti tudi deregulacijo trga in znižanje cen. Foto: MMC RTV SLO
Se bodo nepremičnine obdavčile?

Razmerja vrednosti "tipične" hiše na različnih lokacijah v Sloveniji so neverjetna. Taka hiša je bila januarja letos na Goričkem vredna zgolj dobrih 43 tisočakov, v Naklem že 211 tisočakov, v ljubljanski soseski Rožna dolina pa kar 578.000 evrov.

Prihodnje leto naj bi vlada za potrebe polnjenja proračunske luknje oblikovala nov zakon o davku na nepremičnine. Premoženje Slovencev je večinoma naloženo v nepremičnine, podatke geodetske uprave povzema TV Slovenija. Teh je pri nas 6 milijonov in pol, lastnikov in solastnikov pa zgolj 1,3 milijona - bolj ali manj neobdavčenih. Več kot dve desetletji star zakon lastnike nepremičnin, ki merijo do 160 kvadratnih metrov, davka oprošča. In drugič, imamo nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, ki ga občine urejajo povsem samovoljno.

O zakonu še ni veliko znanega
O zakonu, ki prihaja, je znanega malo. Prvi osnutki rešitev kažejo, da naj bi osnova za izračun davka znašala 80 odstotkov tržne vrednosti nepremičnine. Davčna stopnja bo enotna, predvidoma 0,1-odstotna, država pa naj bi uvedla poseben davčno posojilo na osebo, ki v nepremičnini prebiva. Do določene vrednosti nepremičnine bodo torej lastniki davka oproščeni.

Koliko davka pade na "tipično" hišo? Če predvidevamo, da bo socialni limit na osebo 100.000 evrov, bo hiša na Goričkem neobdavčena, v Naklem ne bo dosegla niti 100 evrov na leto, v Ljubljani bo davek znašal skoraj 400 evrov na letni ravni. O vrednosti vaših nepremičnin naj bi lastnike konec februarja obvestila geodetska uprava, še poroča TV Slovenija.

Končan: Smiselno obdavčiti nepremičnine, ki niso v obtoku
Generalni sekretar Združenja davčnih svetovalcev Slovenije, Drago Končan: "Modernizacija obdavčevanja nepremičnin ni naperjena zoper normalna, povprečna, standardna bivališča, v katerih prebivamo." Dodaja pa, da je smiselno obdavčiti nepremičnine, ki niso v obtoku. Če ima torej posameznik v lasti več nepremičnin ali eno, a precej vredno nepremičnino, utegne to občutiti v denarnici. Še najgloblje utegnejo v žep poseči lastnikom večjih posestev na Primorskem - tam so namreč cene nepremičnin poleg Ljubljane najvišje v državi.

Se bodo nepremičnine obdavčile?