LMŠ napovedal interpelacijo Pivčeve

Kot so sporočili, bodo interpelacijo vložili zaradi kršenja zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije ter suma zlorabe uradnega položaja in zaradi nespoštovanja etičnih norm in prikrivanja dejstev, ki so v javnem interesu (netransparentno delovanje). Aleksandra Pivec se je v zadnjih mesecih namreč znašla pod plazom očitkov zaradi plačil ob njenih gostovanjih po Sloveniji, na katerih naj bi prepletala službene zadeve z zasebnimi. Zato je tudi pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije. Interpelacijo je stranka LMŠ v podpis poslala vsem poslanskim skupinam državnega zbora.

Zaradi vseh očitkov je sicer zavrelo tudi v stranki DeSUS, ki jo je Aleksandra Pivec vodila od januarskega kongresa. Pivčeva je izgubila zaupanje poslanske skupine in dela stranke, preteklo sredo pa na izvršnem odboru stranke tik pred sejo sveta, ki bi verjetno glasoval o njeni razrešitvi, odstopila z mesta predsednice stranke.

Poslanci DeSUS-a je ne želijo več niti na mestu ministrice za kmetijstvo. A začasni zastopnik DeSUS-a Tomaž Gantar je po ponedeljkovem koalicijskem srečanju dejal, da je vprašanje, ali je do novembrskega kongresa stranke smiselno iskati novo ime za vodenje tega ministrstva, če ne bi bilo posebnega dodatnega razloga za takojšnje spremembe.

Aleksandra Pivec, Franc Jurša in Tomaž Gantar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Aleksandra Pivec, Franc Jurša in Tomaž Gantar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Gantar pričakuje odstop ministrice

Gantar, ki je do kongresa začasno vodil stranko, je LMŠ-jevo napoved o vložitvi interpelacije Pivčeve komentiral v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija. Izrazil je obžalovanje, da je sploh prišlo tako daleč, da je potrebna interpelacija. Kot je spomnil, je bilo njihovo mnenje, da bi morala Pivčeva odstopiti tudi z mesta kmetijske ministrice. "Očitki na njen račun so veliki in težki. Dokler niso ovrženi, bi bilo seveda veliko boljše, če bi to sama ugotovila," je bil kritičen. Gantar je ob tem poudaril, da še vedno pričakujejo odstop Pivčeve z ministrske funkcije. Prav tako pričakujejo, da bo predsednik vlade Janez Janša potegnil kakšno potezo glede ministrice. "V končnem verjamem, da glasovanja o interpelaciji ne bo," je še pripomnil.

Koalicijska pogodba sicer določa, da poslanci koalicije ne podpirajo interpelacij, a je vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša ocenil, da bodo glede na razpoloženje med njihovimi poslanci to interpelacijo najbrž podprli. Podobno ocenjuje tudi Tomaž Gantar.

Pivčeva se je sicer že pred nastopom funkcije predsednice DeSUS-a znašla v aferi SRIPT, v kateri se je morala zagovarjati pred očitki o domnevnih nepravilnostih pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem, pri katerem je sodelovala še kot državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.