Občina Murska Sobota ima 19.433 prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač
Občina Murska Sobota ima 19.433 prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač
Soočenje kandidatov za župana Murske Sobote

V najmanjši in najbolj severovzhodni mestni občini se za položaj župana potegujejo štirje moški in dve ženski. Tako kot leta 2006, a kandidati niso isti.

Na MMC-ju bomo v okviru lokalnih volitev predstavili županske kandidate v desetih mestnih občinah. Vabimo vas, da si ogledate zemljevid slovenskih občin na desni strani, kjer boste našli osnovne podatke o občini in seznama kandidatov za župane ter kandidatov oz. list za občinske svete.

Uradni kandidati za župana mestne občine Murska Sobota so:


Mitja Slavinec (LDS)
Mitja Slavinec je bil rojen leta 1964. Je nekdanji poslanec, po izobrazbi pa doktor fizikalnih znanosti in tako kot docent za fiziko zaposlen na mariborski fakulteti za naravoslovne vede in matematiko. Če bi bil izvoljen, bi si prizadeval za to, da stečaj Mure ne bi odnesel še obstoječih delovnih mest in da bi industrijska cona čim prej začela ustvarjati nova.

V svojem programu izpostavlja obnovo kopališča in pokriti plavalni bazen z adrenalinskim parkom ter druge programe za mlade, brezplačen brezžični internet in modernizacijo javnega prevoza do vseh primestnih naselij.

Dušan Bencik (SD)
Dušan Bencik je bil rojen leta 1958. Univerzitetni diplomirani ekonomist je bil dolgoletni direktor Term 3000. Zdravilišče je vodil 17 let, pred dvema letoma pa so ga s položaja odpoklicali. Zdaj svetuje turističnim podjetjem. Prepričan je, da bi sam uspešneje vodil mestno upravo in jo s svojimi izkušnjami iz gospodarstva racionalneje in učinkoviteje strukturiral.

V svojem programu je napovedal, da bo poskrbel za primernejšo zdravstveno oskrbo, šolstvo, boljši učni uspeh dijakov, bolj kakovostne športne ekipe, za več uspešnih glasbenikov, pevcev, raziskovalcev, oblikovalcev, umetnikov, slikarjev idr. Pojasnjuje, da je za hitrejši gospodarski razvoj in nova delovna mesta kot tudi za socialno povezanost in solidarnost.

Robert Celec (SDS)
Robert Celec je najmlajši kandidat za župana Murske Sobote. Rojen je bil leta 1975. Je magister ekonomskih znanosti in deluje kot raziskovalec in podjetnik. V dosedanjem mandatu je bil občinski svetnik. Gospodarsko priložnost Murske Sobote vidi predvsem v Evropi in pospeševanju črpanja evropskih sredstev.

V svojem programu napoveduje razmere, ko bodo v občino prišli domači in tuji investitorji, da bodo obstoječa podjetja zadihala in ustvarila nova delovna mesta. Pod njegovim vodstvom bi občina več vlagala v ljudi in zdravje, subvencionirala šport, kulturo in druga udejstvovanja.

Anton Štihec (NSi, SLS, DeSUS, Cvetka Šiško in skupina volivcev)
Anton Štihec je bil rojen leta 1964. Zdajšnji župan, ki je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva, se je odločil za ponovno kandidaturo.

V svojem programu napoveduje pocenitev življenja za občane, z uvedbo kartice sobočanke cenejši vstop na kopališče, v gledališko dvorano, nove garažne hiše, z novimi geotermalnimi vrtinami pa znižanje stroškov ogrevanja. Promet in parkiranje bi Štihec izboljšal z obvoznico, podvozom, nadvozom, krožišči, parkirišči. Pri projektu Fazanerija napoveduje obnovitev olimpijskega bazena in novi geotermalni vrtini, pokriti bazen in atletski stadion.

Stanislava Rengeo Cör (Stranka ekoloških gibanj Slovenije)
Stanislava Rengeo Cör je bila rojena leta 1969 in je gospodinja, po izobrazbi pa univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije. Zastopala bo zeleno politiko, med drugim si prizadeva, da bi lahko prekmurski kmetje gojili industrijsko konopljo.

Med ključnimi točkami njenega programa pa so: zagotovitev čiste pitne vode, zdrava, pri nas pridelana in predelana hrana ter višja kakovost bivanja. Meni, da je treba je preprečiti pozidavo na rodovitnih zemljiščih in nameniti večjo skrb sočloveku.

Regina Cipot (Neodvisna stranka Pomurja)
Regina Cipot je bila rojena leta 1959 in je po izobrazbi profesorica nemščine in slovenščine. Je ravnateljica murskosoboške gimnazije in prav zaradi dolgoletnih izkušenj z mladimi je prepričana, da bi ji uspelo mlade zadržati v domačem okolju.

Tri ključne točke njenega programa pa so oživitev mestnega jedra - predvsem z dodanimi vsebinami in boljšo turistično ponudbo. Spodbujala bo podjetništvo, obenem pa več sredstev namenjala kulturi, športu in rekreaciji. Zavzemala se bo tudi za ureditev prometa, vključno z izgradnjo obvoznice in obnovo kanalizacije.

Soočenje kandidatov za župana Murske Sobote