Drugi krog volitev je potekal v 74 občinah. Foto: MMC RTV SLO
Drugi krog volitev je potekal v 74 občinah. Foto: MMC RTV SLO
Pošta
V Mirni Peči so včeraj volivci obema kandidatoma namenili enako število glasov. Odločilno vlogo bodo morda igrali prav glasovi po pošti. Če glasovi po pošti izida ne bodo spremenili in bodo izidi postali uradni, bo o županu odločal žreb. Foto: BoBo
2. krog lokalnih volitev: rešitve in zapleti

V Mirni Peči sta kandidata za župana dobila enako število glasov, zato bo o županu morda odločal žreb. V Trbovljah zaradi le šestih glasov razlike štejejo znova.

Število vseh oddanih glasovnic v Mirni Peči je bilo 1.620. Ob osmih neveljavnih glasovnicah sta oba kandidata dobila po 806 glasov. Zvonko Lah (SDS) in Leopold Pungerčar (skupina volivcev) sta tako prejela vsak natančno polovico glasov. Glasov po pošti ni bilo. Tajnica volilne komisije v občini Mira Barbo je za MMC povedala, da imata kandidata čas za vložitev svojega ugovora še danes do polnoči. Komisija se mora o pritožbi opredeliti v štirih dneh. Mogoče je tudi ponovno štetje glasov. Če bi tudi ob morebitnem ponovnem štetju glasovnic izid ostal enak, bo o zmagovalcu volitev odločil žreb. Volilni sistem namreč ne predvideva tretjega kroga.

V drugem krogu so včeraj župane izvolili v 73 občinah. Med njimi so bile tudi štiri mestne občine. V Kranju je bil za župana izvoljen Mohor Bogataj. Matej Arčon je bil zmagovalec v Novi Gorici. V Novem mestu je nov mandat dobil stari župan Alojzij Muhič. Prav tako Štefan Čelan ostaja župan Ptuja.

Ponovno štejejo tudi v Trbovljah ...
V Trbovljah pa je županski kandidat Vili Treven, ki kandidira s podporo SD-ja in LDS-a, dobil le šest glasov več kot Mitja Rozina, SNS. Slavko Vran, predsednik občinske volilne komisije, je za MMC povedal, da znova štejejo prav zaradi tako tesnega izida, pri čemer znova preverjajo predvsem neveljavne glasovnice.

... in v Kanalu ob Soči
Zahteva po ponovnem štetju glasovnic pa se je pojavila tudi v Kanalu ob Soči. Po dokončnih neuradnih izidih naj bi tako kandidat SLS-a in dozdajšnji župan Andrej Maffi prejel 1.419 glasov oziroma 50,25 odstotka vseh. Skupni kandidat DeSUS-a in SD-ja David Valentinčič pa je prejel 14 glasov manj oziroma 49,75 odstotka.

Vodja Valentinčičevega volilnega štaba Vanda Colja pravi, da domnevajo, da so se zgodile nepravilnosti na predčasnem glasovanju. Poleg tega se po njenih besedah volilna imenika v prvem in drugem krogu nista ujemala.

Ponekod odločajo glasovi po pošti
Sicer pa je bilo napeto še v marsikateri drugi občini, tako da bodo tokrat glasovi po pošti, ki jih bodo prišteli danes, v kateri izmed občin morda lahko spremenili izid in zmagovalca. Med 74 občinami, v katerih je potekal drugi krog županskih volitev, je bilo takih, kjer je bila razlika med kandidatoma manjša od dveh odstotkov, namreč deset.

Na MMC-jevem portalu si lahko ogledate tudi neuradne izide za vse občine.

SNS brez župana?
Najbolj tesno je bilo v občini Trbovlje, kjer je imel prav Rozina najboljše možnosti za izvolitev med vsemi kandidati SNS-a.

Le deset glasov razlike pa je v občini Moravske Toplice, kjer je Alojz Glavač s podporo SDS-a, SLS-a in DeSUS-a v prednosti pred Štefanom Kodilo (SMS). Enaka je tudi razlika v Svetem Andražu v Slovenskih Goricah, le da tam deset glasov predstavlja precej večji odstotek, saj je glasovalo le 853 volivcev. V Moravskih Toplicah je tako razlika 0,32 odstotka, v Svetem Andražu pa dober odstotek glasov.

Kje je še napeto?
Manj kot odstotek razlike med kandidatoma je bil še v Kanalu, kjer je Andrej Maffi (SLS) premagal Davida Valentinčiča (DeSUS in SD) za petnajst glasov. Trenutno tako kaže na njegovo zmago s 50,27 odstotka. V še eni severnoprimorski občini, v Kobaridu, pa so včeraj volivci kandidatki SDS Darji Hauptman namenili 18 glasov več kot njenemu protikandidatu Robertu Kavčiču. Pri 2.408 glasovnicah razlika predstavlja 0,76 odstotka.

Z enakim odstotkom, 50,49, vodita v občinah Grosuplje in Dol pri Ljubljani Peter Verlič (SDS) in Primož Zupančič (skupina volivcev). Prvi v Grosuplju vodi za skorajda varnih 38 glasov, drugi pa v Dolu brani 25 glasov prednosti. Relativno majhni pa sta še prednosti, s katerimi sta včeraj slavila novoizvoljena župana Mute in Starš. 31 glasov ali 1,62 odstotka je prednost Borisa Kralja (LDS) v Muti, v Staršah pa za 45 glasov ali 1,98 odstotka vodi Bojan Kirbiš (DeSUS).

2. krog lokalnih volitev: rešitve in zapleti