Ptujčani bodo župana izbirali izmed petih kandidatov. Foto: MMC RTV SLO
Ptujčani bodo župana izbirali izmed petih kandidatov. Foto: MMC RTV SLO
Soočenje kandidatov za župana Ptuja

Miran Šic (predlagatelj: Humana Slovenija)
49- letni Miran Šic je po izobrazbi ekonomist, sicer pa inštruktor in poklicni voznik. Konec avgusta je ustanovil stranko Humana Slovenija, saj, kot pravi, želi someščanom pomagati tudi po politični poti.

Na MMC-ju bomo v okviru lokalnih volitev predstavili županske kandidate v desetih mestnih občinah. Vabimo vas, da si ogledate zemljevid slovenskih občin na desni strani, kjer boste našli osnovne podatke o občini in seznama kandidatov za župane ter kandidatov oz. list za občinske svete.

Njegovi cilji so več zaposlitev v občini, čistejši zrak, več zdrave kulture, nočnega počitka in miru za prebivalce mestnega jedra Ptuja ter več sodelovanja in druženja. Ptuj naj bi "postal in ostal krona in biser ter pojem za uspešno, donosno, prepoznavno turistično in poslovno mesto", pravi Šic, ki o sebi zatrjuje, da je humanitarec, človek "z vizijo, s srcem, z vero in z upanjem na boljši jutri".
Vlado Čuš (predlagatelj: Zeleni Slovenije)
53-letni Vlado Čuš je po izobrazbi profesor športne vzgoje, politično pa deluje kot predsednik Zelenih Slovenije. Zatrjuje, da se je za kandidaturo odločil ob prigovarjanju številnih someščanov, podjetnikov in svoje stranke.
Med ključnimi programskimi točkami Čuš omenja oživitev starega mestnega jedra ter privabljanje novih poslovnih in strateških partnerjev v mesto. Opozarja, da Ptuj spada med občine, ki imajo še veliko rezerv pri črpanju evropskih sredstev, ob tem pa je po njegovem mnenju treba ustvariti pogoje za nova delovna mesta. Prav tako se bo zavzel za obnovo dotrajane prometne infrastrukture in uvedbo javnega potniškega prometa ter prenovo vodovodnega omrežja, saj veliko Ptujčanov še vedno pije vodo iz azbestnih cevi. Večjo pozornost bi Čuš namenil tudi mladim in reševanju njihovih stanovanjskih težav.
Štefan Čelan (predlagatelj: LDS, podporo mu izrekajo tudi SD, SMS, DeSUS in SNS)
Zdajšnji župan Ptuja, ki se podaja v boj za tretji mandat, 52-letni Štefan Čelan je po izobrazbi doktor kemijske tehnologije. Ponovno kandidaturo med drugim utemeljuje s še nedokončanimi programi, ki jih mora končati. Mednje, kot navaja, sodijo preureditev vojašnice za potrebe institucij, obnova mestnega gledališča in dokončanje infrastrukturnih projektov na čelu s Puhovim mostom ter obvoznico.
Napoveduje, da bo poskušal v dobro mesta pridobiti čim več evropskih, proračunskih in zasebnih sredstev, s čimer bi somečanom olajšal socialne, zdravstvene in druge težave.
Miroslav Luci (predlagatelj: SDS)
64-letni upokojeni zdravnik Miroslav Luci, nekdanji ptujski župan, in nekdanji veleposlanik Slovenije v Srbiji, se v boj za županski stolček podaja v želji po varčnem poslovannju občine in investicijah, ki bi prinašale novo dodatno vrednost.
Luci med drugim poudarja skrb zaradi izumiranja življenja v starem mestnem jedru, ki ga je po njegovem mnenju treba spodbuditi s privlačnejšo najemnino za lokale in poslovne prostore. Opozarja tudi na to, da na Ptuju upada število prebivalstva, zaradi česar bi bilo po njegovem treba spodbuditi gradnjo tržnih in neprofitnih stanovanj. Meni tudi, da mora Ptuj, v katerem so zadnja leta nastajali predvsem veliki nakupovalni centri, postati do podjetništva prijaznejše okolje.
Peter Pribožič (predlagatelj: NSi)
43-letni Peter Pribožič je po izobrazbi inženir zootehnike, dela pa kot vodja oddelka kmetijske svetovalne službe pri KGZS-ju Ptuj. Že tretji mandat je ptujski mestni svetnik, kot pa je povedal za TV Slovenija, ga je k županski kandidaturi spodbudilo zavzemanje za skladen razvoj občine v primestnih in mestnih območjih ter zavest o številnih priložnostih, povezanih s projektom Evropske prestolnice kulture.
Pribožič poudarja tudi, da je Ptuj treba prometno urediti, saj gre za razvijajoč kraj s turizmom, ki potrebuje dober dostop. Po njegovem mnenju je v mestu nujen tudi večji poudarek razvoja malega gospodarstva, prav tako je treba rešiti komunalna vprašanja.

Soočenje kandidatov za župana Ptuja