Matej Arčon, LDS, je 37-letni elektrotehnik. Foto: MMC RTV SLO
Matej Arčon, LDS, je 37-letni elektrotehnik. Foto: MMC RTV SLO
Darinka Kozinc
Kozinčeva je bila zmagovalka prvega kroga. Foto: MMC RTV SLO
V Novi Gorici bo župan novinec

Kozinčevi so volivci naklonili 35,79 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila po neuradnih podatkih 40,35-odstotna.

37-letni Arčon, po poklicu elektrotehnik, novogoriški podžupan in od leta 2007 državni svetnik, je pred drugim krogom dobil še podporo SDS-a, List Roberta Goloba in Gregorja Veličkova, NSi-ja in Zaresa, pa tudi svetnikov, združenih v Klub samostojnih neodvisnih svetnikov MONG.

Ob zmagi je Arčon povedal, da je pričakoval manjšo razliko, saj so oba kandidata iz drugega kroga občani poznali. Napovedal je, da bo mestni svet skušal voditi brez koalicije in opozicije, vendar pa bi dogodke in mogoče dogovore do konstitutivne seje še težko napovedal.

"Vsekakor pa se moram zahvaliti tudi dozdajšnjemu županu Mirku Brulcu, ki mi je dal možnost, da sem kot podžupan v dveh mandatih spoznal delo na občini," je še dejal.
Dela za novega župana dovolj
Pred volitvami je Arčon povedal, da je zanj bistven razvoj gospodarstva. Najprej namerava obnoviti pogajanja z lastniki družbe SGP, ki ima v mestu in okolici v lasti večje število nepremičnin. Arčon meni, da občina do zdaj ni uredila dovolj obrtno-podjetniških con, s čimer bi zagotovila možnosti za razvoj obrtnikom in podjetnikom. Obljublja ureditev osrednje pokrite mestne tržnice na mestu zdajšnje avtobusne postaje, zagotavljanje možnosti za nova delovna mesta, gradnjo novih stanovanj za mlade družine, ponovna pogajanja glede odlagališča odpadkov v Stari gori in gradnjo čistilne naprave.

V prvem krogu je zmagala Kozinčeva s 25,40 odstotka glasov, njen podžupanski kolega Matej Arčon pa je dobil 18,61 odstotka glasov. Zato je bilo pričakovati napet boj.

SD z največ mestnimi svetniki
V mestnem svetu bo imel največ svetnikov, sedem, SD, sledijo SDS s petimi, Lista Roberta Goloba s štirimi, LDS s tremi, Lista Trnovske in Banjške planote, Lista Gregorja Veličkova in DeSUS pa imajo po dva svetnika. Po enega svetnika bodo imeli NSi, Zares, Zveza za Primorsko, Lista obrti in podjetništva, Lista za kakovost bivanja, Lista za razvoj podeželja, SNS, SLS, Lista za Solkan in Stranka ekoloških gibanj Slovenije.

Za zdaj so koalicijo napovedali le v Klubu samostojnih neodvisnih svetnikov MONG, v katerega so se združili tisti svetniki, ki samostojno zastopajo svoje stranke ali liste. Dokončno pa bodo koalicijo oblikovali do prvega zasedanja mestnega sveta, ki ga v Novi Gorici napovedujejo za 11. november.

V Novi Gorici bo župan novinec