Za zdaj v Muti vse poteka tako, kot da bodo volitve 10. oktobra potekale tako za župana kot za občinske svetnike. Dokončna odločitev sodišča se pričakuje v kratkem. Foto: EPA
Za zdaj v Muti vse poteka tako, kot da bodo volitve 10. oktobra potekale tako za župana kot za občinske svetnike. Dokončna odločitev sodišča se pričakuje v kratkem. Foto: EPA

Na julijski seji občinskega sveta so namreč svetniki sklenili, da občina s proporcionalnega volilnega sistema za izvolitev občinskih svetnikov preide na večinski volilni sistem. Poleg tega so število članov občinskega sveta zmanjšalo s 13 na 11. Skupina 156 občanov s prvopodpisanim Francem Hemlerjem je županu Borisu Kralju podala zahtevo za razpis referenduma o volilnem sistemu.

Spremembi volilnega sistema sledi pobuda za referendum, ki jo župan zavrne
Občinska uprava je odločila, da referendumsko vprašanje in pobuda nista ustrezna, in pobudo zato zavrnila. Hamler in svetniška skupina SDS-a sta se nato pritožila na upravno sodišče v Mariboru. Sodišče je odločilo, da mora župan o pobudi odločati znova, izvajanje spremenjenega statuta občine in volilnega odloga glede sistema volitev pa se zadrži.

Po pritožbi sodišče odločilo, da naj župan odloča znova, volitve se zadrži
Po posvetu z Državno volilno komisijo je občinska volilna komisija sklenila, da nadaljuje volillna opravila za volitve župana, volilna opravila za volitve občinskih svetnikov pa se ustavijo. Hamler je menil, da je s tem, ko 10. oktobra ne bo volitev za občinske svetnike, kršena njegova ustavna pravica po 3. in 44. členu ustave, ki govorita o sodelovanju pri upravljanju javnih zadev ter izvajanju oblasti, zato je sprožil nov upravni spor.

Hemler se pritoži, da je z zadržanjem volitev kršena njegova ustavna pravica, sodišče naložilo nadaljevanje volilnih opravil
Sodišče je tožbi delno ugodilo in odločilo, da mora občinska volilna komisija nadaljevati volilna opravila tudi za občinske svetnike po starem sistemu in da morajo biti volitve v občinski svet 10. oktobra izvedene po starem, torej proporcionalnem volilnem sistemu. Na to odločitev se je na vrhovno sodišče že pritožila občinska volilna komisija.

Marko Golobič, tajnik Državne volilne komisije, je pojasnil, da za zdaj velja začasna odredba upravnega sodišča in da se do srede do 19.00 vlagajo kandidature za volitve po starem občinskem volilnem sistemu.