Predlog za spremembo območja občine mora obravnavati državni zbor. Foto: TIC Dobrepolje
Predlog za spremembo območja občine mora obravnavati državni zbor. Foto: TIC Dobrepolje
Strehe
Občina ima več kot 2.000 prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO
Maribor s Pohorja
Mestna občina ima vsaj 20.000 prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO/J. O.

Ime občine se skladno z zakonom o lokalni samoupravi določi po imenu središčnega ali drugega naselja v občini ali po krajinskem imenu. Ime občine je lahko sestavljeno iz imen več naselij v občini.

V Sloveniji bomo imeli 10. oktobra lokalne volitve. MMC je ob tem pripravil vrsto prispevkov za boljše razumevanje lokalne samouprave. Ob začetku volilne kampanje pa bomo poskrbeli tudi za poseben portal, kjer boste izvedeli vse o lokalnih volitvah in z njimi povezanim dogajanjem.

Občine morajo imeti po zakonu vsaj 5.000 prebivalcev. Vendar pa ima občina ob ustanovitvi lahko tudi manj prebivalcev, če gre za ustanovitev nove občine z združitvijo dveh ali več občin. Zaradi geografskih, obmejnih, narodnostnih, zgodovinskih ali gospodarskih razlogov se lahko izjemoma ustanovi tudi občina, ki ima manj kot 5.000, vendar ne manj kot 2.000 prebivalcev.

Občina mora biti sposobna zadovoljevati potrebe in interese svojih prebivalcev in izpolnjevati druge naloge v skladu z zakonom. Za to morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:

- popolna osnovna šola;
- primarno zdravstveno varstvo občanov (zdravstveni dom ali zdravstvena postaja);
- komunalna opremljenost (oskrba s pitno vodo, odvajanje in čiščenje odpadnih voda, oskrba z električno energijo);
- poštne storitve;
- knjižnica (splošna ali šolska);
- prostori za upravno dejavnost lokalnih skupnosti.

Občine se financirajo iz lastnih virov ali s pomočjo države
Zakon določa tudi, da se občine financirajo iz lastnih virov, kjer pa to zaradi slabše gospodarske razvitosti ni mogoče oziroma če občine ne morejo v celoti zagotoviti izvajanja z zakonom določenih nalog, mora potrebna dodatna sredstva zagotoviti država. Lastne vire občine predstavljajo davki in druge dajatve ter dohodki od premoženja.

Celotno besedilo zakona s spremembami najdete tukaj.

Občani odločajo posredno in neposredno
Organi občine so občinski svet, župan in nadzorni odbor. Občani o zadevah lokalne samouprave odločajo prek svetov, sestavljenih iz članov, ki jih volijo svobodno in tajno. Mogoče je tudi neposredno odločanje na zborih občanov, z referendumom in prek ljudske iniciative.

Župana volijo volivci, ki imajo v občini stalno prebivališče, na neposrednih tajnih volitvah. Mandatna doba župana traja štiri leta.

Občinski funkcionarji opravljajo svojo funkcijo nepoklicno. Župan se lahko odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno. Če jo opravlja nepoklicno, mu pripada plačilo v višini 50 odstotkov plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno.

Občani lahko odločajo na referendumu o vprašanjih, ki so vsebina splošnih aktov občine, razen o proračunu in zaključnem računu občine ter o splošnih aktih, s katerimi se v skladu z zakonom predpisujejo občinski davki in druge dajatve. Referendum se opravi kot naknadni referendum, na katerem občani potrdijo ali zavrnejo sprejeti splošni akt občine ali njegove posamezne določbe.

Naloge občine so številne in različne
Občina lahko v skladu z zakoni poseduje, pridobiva in razpolaga z vsemi vrstami premoženja, ustanavlja in vodi javna podjetja ter v okviru sistema javnih financ določa svoj proračun. Da poskrbi za potrebe svojih prebivalcev, med drugim opravlja naslednje naloge:
- upravlja občinsko premoženje;
- omogoča pogoje za gospodarski razvoj občine in v skladu z zakonom opravlja naloge s področja gostinstva, turizma in kmetijstva;
- načrtuje prostorski razvoj, v skladu z zakonom opravlja naloge na področju posegov v prostor in graditve objektov ter zagotavlja javno službo gospodarjenja s stavbnimi zemljišči;
- ustvarja pogoje za gradnjo stanovanj;
- v okviru svojih pristojnosti ureja, upravlja in skrbi za lokalne javne službe;
- pospešuje službe socialnega skrbstva, za predšolsko varstvo, osnovno varstvo otroka in družine, za socialno ogrožene, invalide in ostarele;
- skrbi za varstvo zraka, tal, vodnih virov, za varstvo pred hrupom, za zbiranje in odlaganje odpadkov in opravlja druge dejavnosti varstva okolja;
- ureja in vzdržuje vodovodne in energetske komunalne objekte;
- pospešuje kulturno-umetniško ustvarjalnost.

Zakonitost dela organov občin nadzorujejo državni organi.

Kdaj občina lahko postane mestna občina?
Mesto lahko dobi status mestne občine, če ima najmanj 20.000 prebivalcev in najmanj 15.000 delovnih mest ter je gospodarsko, kulturno in upravno središče širšega območja. Mestno občino ustanovi državni zbor z zakonom po prej opravljenem referendumu.

Območje občine se lahko tudi spremeni. Nova občina se lahko ustanovi z zakonom po opravljenem referendumu, s katerim se ugotovi volja prebivalcev, še določa zakon o lokalni samoupravi. Predlog za spremembo območja občine oziroma ustanovitev nove obravnava državni zbor, ki tudi razpiše referendum.