Volišča bodo povečini odprta od 9.00 do 17.00, ponekod pa od 7.00 do 19.00. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Volišča bodo povečini odprta od 9.00 do 17.00, ponekod pa od 7.00 do 19.00. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Glasovanje
V nedeljo se bodo vsi podatki o udeležbi in nato tudi neuradnih izidih zbirali na posebni spletni strani ministrstva za javno upravo in službe vlade za lokalno politiko. Podatki o volilni udeležbi bodo znani do 11., 16. in nato 19. ure. Foto: MMC RTV SLO
Marko Golobič
Tako predčasno glasovanje po občinah poteka različno. Kot je pojasnil tajnik DVK-ja Marko Golobič, sicer v večini občin predčasne volitve potekajo vse tri dni, v nekaterih manjših pa le v sredo ali četrtek. Foto: MMC RTV SLO

Svoj glas na predčasnih volitvah lahko oddajo tiste volivke in volivci, ki se v nedeljo, 10. oktobra, volitev ne bodo mogli udeležiti. Predčasno glasovanje poteka na voliščih na sedežih občinskih volilnih komisij.

Državna volilna komisija je občinskim volilnim komisijam priporočila, da kot dan predčasnega glasovanja določijo sredo, najmanj od 9.00 do 17.00, v torek in četrtek pa naj bodo volišča odprta po potrebi oziroma glede na krajevni običaj. V manjših občinah bo tako mogoče glasovati le v sredo, v večjih občinah pa tri dni. Večinoma bodo volišča odprta od 9.00 do 17.00, ponekod pa od 7.00 do 19.00.

Vsaka občina je sicer za predčasne glasovanje določila eno volišče, ki je predvidoma na sedežu občine, razen v Ljubljani, kjer je mogoče glasovati v Kresiji, ali Mariboru, kjer so predčasne volitve v razstavnem salonu.

Zahteva za posebno obliko glasovanja le še do četrtka
V četrtek pa se izteka rok za vložitev zahteve za posebne oblike glasovanja na občinske volilne komisije. Gre za glasovanje na domu ali glasovanje na posebnem volišču, namenjenem invalidom. Vsaka občinska volilna komisija mora v občini določiti najmanj eno volišče, ki je dostopno invalidom.

Volivci bodo prejeli več glasovnic
Občinske volilne komisije pa tudi že pripravljajo gradivo za nedeljsko volitve. Volišča po državi bodo kot običajno odprta med 7. in 19. uro, volivec pa bo ob prihodu na volišče prejel najmanj dve glasovnici - za volitve župana in članov občinskega sveta.

Ker pa je v Sloveniji še vedno preko 1.000 vaških, krajevnih in četrtnih skupnosti, tako da bo večina volivcev dobila še tretjo glasovnico, je pojasnil tajnik DVK-ja Marko Golobič. Na Obali in v Prekmurju pa se bodo volili še predstavniki narodnih in romske skupnosti, kar pomeni, da bodo ponekod volivci prejeli celo po pet glasovnic.

Večinski in proporcionalni sistem
Županske volitve sicer potekajo po večinskem volilnem sistemu, volitve v občinske svete pa po proporcionalnem v večjih in po večinskem v manjših občinah. Kjer bodo volitve potekale po večinskem sistemu, bodo volivci glasovali neposredno za kandidate za občinske svete, v občinah s proporcionalnim sistemom pa bodo glasovali za liste. Ob tem lahko volivec posameznemu kandidatu na listi nameni tudi preferenčni glas.

Državna volilna komisija je razpisala naknadne ponovne volitve predstavnika romske skupnosti v občini Grosuplje. Ker namreč v roku kandidature ni vložil noben kandidat, to nedeljo volitve romskega svetnika v Grosupljem niso mogoče. Naknadne ponovne volitve bodo tako 5. decembra, roki za volilna opravila pa pričnejo teči 11. oktobra.