Ankarančani nasprotujejo širitvi Luke Koper, zato so se želeli odcepiti od Kopra. Foto: BoBo
Ankarančani nasprotujejo širitvi Luke Koper, zato so se želeli odcepiti od Kopra. Foto: BoBo
Zdravnik
Pri petih občinah se je leta 2006 nekoliko zapletlo, saj niso mogle zagotoviti primarne zdravstvene oskrbe za občane, a so bile vendarle ustanovljene. Foto: BoBo
Krajani Trebelnega
Volja krajanov Trebelnega, da se ne želijo odcepiti od Trebnjega, leta 2006 ni bila upoštevana, zato so pred parlamentom pripravili protest. Foto: BoBo
Občani
Občina mora po zakonu imeti najmanj 5.000 prebivalcev. Izjemoma jih je lahko 2.000, kljub temu pa obstajajo občine, ki imajo manj kot 500 prebivalcev. Foto: BoBo
Hodoš
Hodoš je občina z najmanj prebivalci v Sloveniji. Na fotografiji mednarodni mejni prehod. Foto: BoBo

Slovenija je zadnje nove občine dobila leta 2006, nismo pa še pozabili na letošnje poskuse odcepitve od občine Trebnje in ustanovitve občine Mirna ter odcepitve od Kopra in ustanovitve občine Ankaran. Postopka sta na ustavnem sodišču, zato o izidu še ne moremo govoriti.

Vsekakor sta oba predloga za ustanovitev novih občin letošnji rok že zamudila, saj zakon o postopku za ustanovitev občin ter določitev njihovih območji določa, da se nove občine ustanovijo iziroma se območja občin spremenijo napozneje šest mesecev pred razpisom rednih volitev v občinske svete. Postopek v državnem zboru pa se mora začeti še prej, najpozneje eno leto pred rednim rokom, ki je z zakonom določen kot prvi rok za razpis rednih lokalnih volitev.

Šola, zdravstvo, komunala, pošta, knjižnica in 5.000 prebivalcev
Zakon o lokalni samoupravi določa pogoje za ustanovitev občine, ki so popolna osnovna šola, primarno zdravstveno varstvo občanov, komunalna opremljenost, poštne storitve, knjižnica in prostori za upravno dejavnost lokalnih skupnosti. Občina mora imeti najmanj 5.000 prebivalcev, izjemoma, če obstajajo gegrafski, obmejni, narodnostni, zgodovinski ali gospodarski razlogi, pa ne manj kot 2.000 prebivalcev.

MMC pripravlja vrsto prispevkov za boljše razumevanje lokalne samouprave. Ob začetku volilne kampanje pa bomo poskrbeli tudi za poseben portal, kjer boste izvedeli vse o lokalnih volitvah in z njimi povezanim dogajanjem. Da boste 10. oktobra opremljeni in pripravljeni.

Pobudo za odcepitev določenega območja od obstoječe občine in za ustanovitev nove lahko dajo poslanci, občinski sveti, krajevne skupnosti, vaške skupnosti. Pobuda nato roma v državni zbor, kjer razpišejo referendum na območjih odcepitve. Tu lahko nastanejo prvi zapleti, saj se je treba odločiti, ali se bo referendumski izid upošteval kot celota ali po posameznih območjih oziroma krajevnih skupnosti. Tako so na primer pobudniki ustanovitve občine Mokronog Trebelno pred referendumom obljubili, da bodo ločeno upoštevali izida referenduma v Mokronogu in Trebelnem, in če bodo v eni krajevni skupnosti ljudje proti odcepitvi, nove občine ne bo. Kljub več kot 70-odstotnemu nasprotovanju novi občini v Trebenem so občino vendarle ustanovili (odcepila se je od občine Trebnje).

Največ novih občin so predlagali poslanci
Poleg tega so 1. januarja 2007 na predlog poslancev začele delovati še občine Apače, katere ustanovitev sta predlagala poslanca NSi-ja Anton Sok in Marjetica Uhan, novo občino Cirkulane je predlagal Branko Grims (SDS), Središče ob Dravi krajevna skupnost in Anton Sok, občino Straža Franc Žnidaršič (takrat še DeSUS) in Ivan Gil (SDS), Sveti Tomaž tudi Sok, Kostanjevico na Krki Marjetica Uhan, Poljčane Jožef Jerovšek (SDS), Renče – Vogrsko Eva Irgl (SDS), Šentrupert pa tudi Uhanova. Druge občine so predlagali občinski sveti oziroma krajevne skupnosti.

Nova občinaOdcepitev od
Apače Gornja Radgona
Cirkulane Gorišnica
Gorje Bled
Kostanjevica na KrkiKrško
Log - DragomerVrhnika
Makole Slovenska Bistrica
Mokronog - TrebelnoTrebnje
Poljčane Slovenska Bistrica
Rečica ob Savinji Mozirje
Renče - Vogrsko Nova Gorica
Središče ob Dravi Ormož
StražaNovo mesto
Sveta Trojica v
Slovenskih Goricah
Lenart
Sveti Jurij v
Slovenskih Goricah
Lenart
Sveti TomažOrmož
Šentrupert Trebnje
Šmarješke toplice Novo mesto

Zapleti so nastali pri potrditvi ustanovitve petih občin v DZ-ju (Rečica ob Savinji, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Gorje, Log - Dragomer in Šentrupert), saj ne izpolnjujejo pogojev za zagotavljanje zdravstvene oskrbe občanov.

Prav nobena izmed občin ni izpolnjevala pogoja 5.000 prebivalcev, nobena pa ni imela manj kot 2.000 prebivalcev. Kljub temu je v Sloveniji 26 takšnih občin. Manj kot 1.000 prebivalcev ima šest občin, najmanj prebivalcev pa ima občina Hodoš, samo 322.

Volivci na pobudnike ustanovitve nove občine hitro pozabijo
In kako uspešni so bili predlagatelji posameznih občin na teh lokalnih volitvah? V občinah, katerih ustanovitev so predlagali poslanci, so bili iz vrst istih strank kot predlagatelji izvoljeni le trije župani (Cirkulane, Sveti Tomaž in Poljčane). Dejavnosti, povezane z ustanovitvijo novih občin, so volivci kot kaže hitro pozabili tudi pri izbiri občinskih svetnikov, saj so bili iz iz istih strank kot predlagatelji občin izvoljeni največ trije svetniki (Makole, Sveti Tomaž), običajno pa le po en svetnik. Zgodilo pa se je tudi, da nobeden (Cirkulane, Kostanjevica na Krki, Šentrupert).