Za župansko mesto na Ptuju se bo potegovalo pet kandidatov. Foto: BoBo
Za župansko mesto na Ptuju se bo potegovalo pet kandidatov. Foto: BoBo
Soočenje
Županski kandidati se strinjajo, da središče mesta izumira. Foto: MMC RTV SLO
Soočenje
Novi župan bo vodil zadolženo mesto s 23.699 prebivalci. Foto: MMC RTV SLO
Soočenje kandidatov za župana Ptuja

Štefan Čelan (LDS), ki je Ptuj vodil zadnjih osem let, se je odločil za ponovno kandidaturo, saj je prepričan, da je to njegova moralna obveza. Meni, da mu morajo volivci reči ne, ostaja pa tudi kar nekaj projektov, ki jih želi izpeljati do konca: na področju kulture, kanalizacije, urediti je treba center za ravnanje z odpadki, ceste.

Vlado Čuš (Zeleni Slovenije) trdi, da so časi staromodnega vodenja iz pisarne mimo. Po njegovem mneju je treba prihodnost graditi skupaj z ljudmi. V Ptuju bi morali tako izkoristiti naravne danosti, kulturne danosti, mesto pa je lahko izhodiščna točka tudi za gospodarske dejavnosti.

Miroslav Luci (SDS), ki je Ptuj že vodil, se ni vrnil zato, da bi popravljal svoje napake, saj je prepričan, da so bili njegovi programi v redu. Dodal pa je, da je bilo kar nekaj narejenega tudi v osmih letih županovanja Čelana. Opomnil je, da je občina zadolžena, da v središču Ptuja ni mladih, da je mesto zadremalo in ga je treba obuditi.

Peter Pribožič (NSi) meni, da je potreben skladnejši razvoj v mestni občini. Razviti je treba staro mestno jedro in povezati podeželje z mestom, je prepričan. Meni, da bi se to lahko naredilo s skupnim projektom. Želi si, da bi Ptuj postal mesto za mlade, kjer ne bo težko kupiti stanovanja in kjer bodo službe.

Miran Šic (Humana Slovenija) je prav tako prepričan, da je treba razvijati središče Ptuja, ki je na pol prazen. Poleg tega, da bi rad v središče mesta privabil turiste, želi tudi, da se nočno življenje umiri. Ampak ne na način, da se ukine. Poudarja, da je treba nivo nočnega življenja dvigniti z nivoja Cece in turbofolka.

Industrijska cona ali nakupovalno središče?
V industrijski coni Ptuj namesto malih podjetji nastajajo nakupovalna središča. Občani s tem niso zadovoljni. Kaj pa pravijo kandidati? Čuš meni, da bi se morale v industrijski coni razvijati zelene tehnologije, turizem, živilsko-predelovalna industrija, ekološka pridelava. Občina bi morala podpirati obrti in podjetneštvo. Najprej pa je treba mesto Ptuj narediti mobilno, ga povezati s Slovenijo in svetom ter ga okoljsko preurediti.

Po mnenju Lucija bi morali nazaj na Ptuj privabiti tehnološko razvite centre, ki so tam že bili. Meni, da so bila tudi nakupovalna središča potrebna, a mu je žal, da zdaj občina v industrijski coni nima več zemljišč za podjetja. Pribožič bi nadgradil kmetijstvo s ponudbo kmetijskih izdelkov turistom, ki morajo občutiti domačnost. V industrijski coni vidi malo gospodarstvo, družinska podjetja, in ne velikih obratov. Opozarja, da v občini manjka tistih projektov, ki so izvedljivi pri podjetnikih, ki ravno postavljajo podjetje.

Šic pa je prepričan, da mora biti Ptuj prepoznaven po ljudeh, ki cenijo naravo, ki so pripravljeni pomagati. Glavni panogi bi morali biti po njegovem mnenju turizem in ekološko sprejemljive panoge na višjem nivoju. V turizem na področju Ptuja je sedanja občinska oblast pripeljala skupino Sava, je spomnil Čelan. Dodaja, da je treba v občino privabiti še druga podjetja. Dobro priložnost za to pa predstavlja projekt evropske prestolnice kulture 2012.

Kdaj bo urejeno odlaganje odpadkov?
Prav posebno pozornost pa bo moral novi župan Ptuja nameniti centru za ravnanje z odpadki na Gajki, kjer je po sedmih letih zmanjkalo prostora za odpadke, saj občina ni pravočasno odkupila potrebnih zemljišč. Zdaj pa je sprejela odlog, po katerem se lahko odpadke odlaga 16 metrov in ne samo štiri in pol metre visoko.

Ko se je leta 2003 začenjal projekt centra za ravnanje z odpadki, je bil župan Luci, ki zdaj obljublja, da bo izpolnil še tisto, kar ni bilo narejeno. Opomnil je, da sedanje vodstvo ni reagiralo pravočasno, ni reagiralo takoj, ko je padla termična obdelava odpadkov v Kidričevem. Pribožič pa je poudaril, da so Zeleni Slovenije jasno opozorili, da se odlagališče ne sme višati. Proti smradu, ki se širi iz odlagališča, pa je treba ukrepati z novimi tehnologijami in razvojem ločevanja odpadkov.

Tudi Šic je opozoril, da bo treba ločevati smeti in na embalažo paziti pri nakupih. Treba bo poiskati okolju prijazne tehnologije, ki predelajo smeti, meni. Čelan pa je dejal, da nova tehnološka obnova, ki jo je občina pripravila s pomočjo različnih domačih in tujih strokovnjakov, že čaka na obravnavo na ministrstvu za okolje in prostor.

Čuš je dejal, da je že pred 14 leti opozoril na problem prostorskega umeščanja odlagališča in pristojnim naročil, naj delajo to z odgovornostjo. Meni, da moramo program za reševanje z odpadki sprejeti na državni ravni. Gospodinjstva moramo spodbuditi, naj ustvarjajo čim manj odpadkov.

Kandidati za župana so predstavili tudi svoje poglede na oživljanje mestnega jedra. Po mnenju vseh je v centru mesta premalo življenja. Spregovorili pa so tudi o Ptuju kot Evropski prestolnici kulture leta 2012.

Soočenje kandidatov za župana Ptuja