V času, ko je bila volilna skrinjica zaprta v omari občinske volilne komisije, se je v njej znova pojavilo 60 prej manjkajočih glasovnic, na vseh pa je bila izražena podpora stranki Izola je naša. Foto: BoBo
V času, ko je bila volilna skrinjica zaprta v omari občinske volilne komisije, se je v njej znova pojavilo 60 prej manjkajočih glasovnic, na vseh pa je bila izražena podpora stranki Izola je naša. Foto: BoBo
Volitve
Ker obstaja sum, da je bilo v noči na 11. oktober vlomljeno v omaro občinske volilne komisije in so bile v voililno skrinjico vnesene glasovnice, Socialni demokrati zahtevajo, da se potek dogodkov razjasni. Foto: MMC RTV SLO

V stranki pojasnjujejo, da je bilo po koncu volitev na volilnem odboru, ki je delal na volišču Osnovna šola Livada, preštetih 105 glasovnic za listo Izola je naša. Ko so bile glasovnice prepeljane na občino, pa je občinska volilna komisija pri preverjanju celotnega števila glasovnic s tega volišča ugotovila, da je skupno število 747, po volillnem imeniku pa je glasovalo 808 volivcev, kar pomeni, da je manjkalo 61 glasovnic.

11. oktober ob 4.00: Za Izola je naša 105 glasov
Občinska volilna komisija je pri ponovnem štetju glasovnic za posamezno listo ugotovila, da je število glasovnic za listo Izola je naša 105, kot so prešteli že v volilnem odboru. Znova so ugotovili, da je razlika med preštetimi glasovnicami in številom volivcev 61 (ena glasovnica je bila z vednostjo volilnega odbora odnesena z volišča). Po štetju vseh glasovnic iz volišča je občinska volilna komisija 11. oktobra ob okoli 4.00 glasovnice zložila v volilno skrinjico in jo odložila v železno omaro ter zaklenila s ključi, ki jih je hranila tajnica občinske volilne komisije.

11. oktober ob 19.00: Za Izola je naša 165 glasov
Občinska volilna komisija je istega dne okoli 19.00 na predlog podžupana Darka Grada in s strinjanjem predsednice občinske volilne komisije (ta je ob nočnem štetju predlagala, da se na ponovnem sestanku občinske volilne komisije glasuje o ponovitvi volitev na omenjenem volišču in poda ovadbe proti neznani osebi, ki je odtujila glasovnice) ponovno začela šteti zgolj glasovnice stranke Izola je naša in ugotovila, da se je število glasovnic v 15 urah povečalo za 60, na 165.

V stranki opozarjajo, da se je podobno zgodilo tudi na predčasnem glasovanju, ko je nastala razlika med vpisanimi volivci, ki so predčasno glasovali. Vpisanih je bilo 412 volivcev, preštetih glasovnic pa je bilo 407.

SD zahteva razjasnitev dogodkov
Ker obstaja sum, da je bilo v noči na 11. oktober vlomljeno v omaro občinske volilne komisije in so bile v volilno skrinjico vnesene glasovnice, Socialni demokrati zahtevajo, da se potek dogodkov razjasni in ugotovi, kako je naprej izginilo 60 glasovnic, potem pa so se znova pojavile.

Med Izola je naša in SD le 55 glasov razlike, a to pomeni en sedež v mestnem svetu
Izola je naša je po podatkih volillne komisije prejela 1.449 glasov oziroma 6 sedežev v občinskem svetu, SD pa 1.394 glasove oziroma pet sedežev v občinskem svetu.