Glede na to, da so v vladi v času gospodarske krize, svoj izid na lokalnih volitvah v Zaresu označujejo kot soliden. Foto: MMC RTV SLO
Glede na to, da so v vladi v času gospodarske krize, svoj izid na lokalnih volitvah v Zaresu označujejo kot soliden. Foto: MMC RTV SLO

V Zaresu izid nedeljskih volitev označujejo kot soliden, saj kot ena izmed vladnih strank po njihovem mnenju v večji meri nosijo breme gospodarske krize.

V stranki opozarjajo, da so bili na županskih volitvah v prvem krogu izvoljeni trije njihovi člani in zavračajo poročanje, da so ostali brez župana. V Sežani je bil izvoljen Davorin Terčon, ki je bil skupni kandidat Zaresa, LDS-a, SD-ja in Zveze za Primorsko in je v prvem krogu prejel 53,53 odstotka glasov.

Poleg tega v Zaresu pravijo, da je njihov član tudi Daniel Kalamar, ki je kot neodvisni kandidat zmagal v občini Grad. Podobno je samostojno kandidiral tudi Rudolf Bunderla, ki pa bo, kot kaže, s točno polovico vseh glasov v občini Hodoš moral v drugi krog. Poleg njega se bodo v drugem krogu za župansko mesto potegovali še trije člani stranke, prav tako pa bodo v Zaresu podprli še tri druge kandidate.

Zares v/o prihodnosti
Po prvem krogu lokalnih volitev je za Zares najpomembneje, da se bo stranka prvič lahko dokazovala tudi v reševanju lokalnih vprašanj, so sporočili. V 61 občinah so namreč prejeli 83 svetniških mandatov.

Tudi tokratne volitve so po mnenju stranke nadaljevale uspeh neodvisnih list iz leta 1994, ko smo imeli prve take volitve. Vpliv neodvisnih list in kandidatov se je še okrepil. Bo pa po njihovem mnenju ta mandat bistveno težji, saj so občine zadolžene, denarja ni, prav tako pa država ne more v taki meri pomagati kot v preteklosti.