O ministričinem odstopu se je ugibalo že dolgo. Foto: RTV SLO
O ministričinem odstopu se je ugibalo že dolgo. Foto: RTV SLO
Peter Vrisk
Funkcijo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naj bi zasedel Peter Vrisk. Foto: RTV SLO
Janez Drobnič, Janez Janša
Zadnja zamenjava v vladni postavi je doletela resor za delo, družino in socialne zadeve. Pojavljajo se vprašanja, ali se bo na ministrskih stolčkih zamenjal še kdo. Foto: RTV SLO
Koruzno polje
Kdo bo v prihodnje prevzel občutljivi kmetijski resor, ostaja za zdaj neznanka. Foto: RTV SLO
Odstop kmetijske ministrice

Lukačičeva se je sicer že dolgo otepala očitkov glede nestrokovnosti in načina vodenja ministrstva. Med nasledniki se omenja predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice, član Interesne skupine kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev v državnem svetu ter predsednik Celjskega regionalnega odbora SLS-a, Peter Vrisk, morda pa tudi Gvido Mravljak, državni sekretar na ministrstvu.

Po poslovniku DZ-ja bo Janša odstopno izjavo posredoval predsedniku Francetu Cukjatiju s prošnjo, naj jo uvrsti na prvo naslednjo sejo, na kateri naj bi se poslanci z njo seznanili. V nadaljevanju pa bo DZ-ju v imenovanje predlagal tudi novega ministra. Do takrat bo tekoče posle na ministrstvu opravljala Marija Lukačič, so sporočili iz urada predsednika vlade.

Napoved odstopa je sledila le nekaj dni za tem, ko je ministrica izjavila, da ne namerava odstopiti, da misli, da dela dobro, in dodala, da bo spoštovala odločitev premierja Janeza Janše.

Raznoliki odzivi koalicijskih in opozicijskih strank
V opozicijskem SNS-u so odstop ministrice pričakovali. Kot je povedal predsednik stranke Zmago Jelinčič, so "dostikrat opozarjali na nekompetentnost ministrice". Glede njenega morebitnega naslednika Vriska pa je povedal, da se je "nekajkrat pokazal za zelo energičnega, morda celo preveč energičnega za prevzem ministrstva".

Po prepričanju SD-ja vlada potrebuje osvežitve; v sedanji sestavi naj namreč ne bi mogla uspešno opraviti vseh nalog doma in kot predsedujoča tudi v EU-ju. "Zamenjava na kmetijskem resorju je pričakovana in razumljiva," menijo v poslanski skupini.

V LDS-u so odstop ministrice pričakovali že pred lokalnimi volitvami oktobra lani, zato jih ta nikakor ni presenetil. O svoji predlogih za naslednika Lukačičeve pa niso želeli govoriti.

V SDS-u so bili z ministrico zadovoljni, menijo, da je bila pri svojem delu "izjemno uspešna" in da je bilo v tem mandatu na ministrstvu "manj zvezdništva /.../ pristopilo se je k resnemu delu in /.../ praktično ni bilo afer". Morebitnega strankinega kandidata za kmetijskega ministra vodja poslanske skupine Jože Tanko ni omenjal.

Poslanci vladnega NSi-ja odstop ministrice spoštujejo, njeno delo in sodelovanje z njo pa ocenjujejo pozitivno. Alojza Soka je odstop presenetil, Petra Vriska, ki se ga omenja kot naslednika Lukačičeve, pa je ocenil kot dobrega poznavalca kmetijske politike.

Predsednik SLS-a Janez Podobnik je poudaril, da je treba ministričino odločitev spoštovati in da je zdaj na potezi predsednik vlade. O morebitnem prevzemu kmetijskega resorja se niso "z nikomer in nikjer pogovarjali", če pa bi premier ocenil, da bi lahko stranka uspešno vodila še en resor (zdaj ima tri), bi se z izzivom vsekakor spoprijeli.

Njeno delo vseskozi kritizirano
Lukačičeva se je nazadnje znašla pod pritiskom javnosti zaradi napovedi o možnosti zamika izplačil kmetijskih nadomestil, zaradi česar je protestiral tudi kmetijski sindikat. Njegovi predstavniki so v odzivu na odstop Lukačičeve povedali, da jih kadrovske zadeve sicer ne zanimajo, a dodajajo, da se zdajšnja ministrica v odstopu na položaju ni najbolje znašla.

Med organizacijami, ki so izrazile pomisleke, je bil tudi Vriskov KGZS, ki je sredi decembra vladi predlagal oblikovanje temeljitega časovnega načrta, po katerem bi se izvedla izplačila kmetom. Vrisk je tedaj dejal, da bi se le tako lahko izognili zmedi, ki je nastala z zamikom dela teh izplačil. Poznejšo potezo Lukačičeve je sprejel z odobravanjem. Ta je namreč dala ustno obljubo, da bo večina nadomestil izplačana do sredine leta 2007. Ob tem jo je Vrisk posvaril, da bodo ukrepali, če obljube ne bodo izpolnjene.

Janševa ekipa pred novo preizkušnjo?
Po odstopu ministra brez listnice, pristojnega za razvoj, Jožeta P. Damijana, in nedavni razrešitvi ministra za delo, družino in socialne zadeve, Janeza Drobniča, je vlada Janeza Janše po neuspelih interpelacijah zoper ministra za zdravje in kulturo, Andreja Bručana in Vaska Simonitija, pred novo preizkušnjo. Po polovici mandata zdajšnje vlade je premier 3. decembra zanikal, da bi sam načrtoval nove zamenjave, a dodal, da bo pred predsedovanjem EU-ju treba razmisliti o izboljšanju delovanja izvršilne oblasti.

Lukačičeva je o odstopu zaradi zdravstvenih razlogov razmišljala že junija 2005, o čemer se je pogovarjala tudi s premierjem Janšo. Ta je Lukačičevo takrat prepričal o nasprotnem in dejal, da ministrica zelo resno dela; v prvem letu mandata je po njegovi oceni pripravila nekaj zelo dobrih predlogov za reševanje odprtih vprašanj na ministrstvu.

Odstop kmetijske ministrice