Ministrica Lukačičeva je na seji odbora opozorila, da je bilo leto 2008, navedeno na odločbah, skrajni rok za izplačila subvencij. Foto: EPA
Ministrica Lukačičeva je na seji odbora opozorila, da je bilo leto 2008, navedeno na odločbah, skrajni rok za izplačila subvencij. Foto: EPA

Pred dnevi je kmete razburila odločba, da naj bi bila subvencijska sredstva za izvajanje ukrepov skupne kmetijske politike EU-ja za leto 2006 upravičencem izplačana najkasneje leta 2008. Mnenja članov odbora so se kresala predvsem glede smiselnosti sklica nujne seje.

Opozicija je trdila, da seje ne bi bilo, če bi možnost zamikov omenjali že ob rebalansu proračuna. Koalicijski poslanci so se sklicevali na zavezo Lukačičeve na srečanju s kmeti iz severovzhodne Slovenije, kjer je povedala, da bo Agencija RS-a za kmetijske trge in razvoj podeželja decembra izdala približno 100.000 odločb. Med njimi se bo 61.000 odločb nanašalo na zbirne vloge in 39.000 na vloge standardov EU-ja.

Dodala je, da bo 90 odstotkov t. i. ukrepov EKO, ki vključujejo površino in drobnico, izplačanih decembra letos. Preostalih deset odstotkov bodo izplačali do konca februarja 2007. Izravnalna plačila za območja z omejenimi dejavniki naj bi kmetje v celoti dobili februarja 2007, odločbe za živalske premije pa bodo izplačane junija 2007. Subvencije za standarde EU-ja in Slovenski kmetijsko-okolijski program bodo v celoti izplačane v letu 2007.

Reševanje vprašanja je pospešil tudi sindikat kmetov, ki je pred dnevi zahteval ustanovitev vladne pogajalske skupine, od katere pričakuje rešitev zapletov, povezanih s subvencijami. To mora vlada izpolniti v desetih dnevih.

Vprašanje je na seji v Naklem obravnaval tudi svet kmetijsko gozdarske zbornice, ki zahteva, da se vsa zaostala plačila izplača najkasneje do sredine prihodnjega leta. KGZS je dobil tudi novo direktorico, dozdajšnjo v. d. direktorice Natašo Belingar, ki je funkcijo Mirana Nagliča prevzela s soglasno podporo sveta.