Najprej se je treba spoprijeti z dejstvom, da je to strukturna težava, ne pa z ukrepi iskati prednosti za
Najprej se je treba spoprijeti z dejstvom, da je to strukturna težava, ne pa z ukrepi iskati prednosti za "tega ali onega", je dejal minister Igor Lukšič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Tadej Beočanin
Mladinsko delo poskuša zapolniti nastajajočo strukturno luknjo, je dejal Tadej Beočanin iz Movita. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Ideologija, da je delovnih mest dovolj za vse, gre h koncu, je ob robu seminarja o mladinskem delu in nezaposlenosti med mladimi dejal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Prepričan je, da potrebujemo manj individualizma; spremembo iz neoliberalne in neokonzervativistične paradigme v bolj komunitaristično.

Pri tem so mladi najbolj prezrta in ranljiva družbena skupina, a hkrati v vse bolj starajoči se družbi vse bolj pomemben vir. Vse to je po Lukšičevih besedah tudi namen nove strategije Evropske komisije za mladino. Minister meni, da na tem področju delo mladinskih organizacij pomembno prispeva k njihovi avtonomnosti, pridobivanju izkušenj, večji socialni povezanosti in zaposljivosti.

Lukšič: Polnim zaposlitvam se izteka čas
Ideologija o polni zaposlitvi, ki je vse 20. stoletje ponujala rešitve in celo način življenja, gre h koncu, je opozoril Lukšič. Celotna zahodna civilizacija je pred težavo, kako nadaljevati predstavo osemurnega obveznega delovnika, "ko enostavno deset odstotkov ljudi lahko naredi vse produkte, ki ji rabimo za to, da preživimo", je izjavil.

Ne le slovenska, vse vlade zahodne Evrope se ukvarjajo z vprašanjem, kako naj ljudje v tem sistemu proizvodnje najdejo svoje mesto, najdejo potrditev in tudi živijo od lastnega dela. V Sloveniji se moramo pri reševanju problematike najprej dogovoriti, da ne bomo več iskali zaposlitve za tega ali onega, temveč da je to strukturna težava. Znotraj tega so mladi najbolj oškodovani, ker oni vstopajo v svet dela, ki je že zapolnjen, je dejal minister za šolstvo.

"Določene države imajo 40-odstotno nezaposlenost med mladimi"
Način za spopadanje s spreminjajočimi se razmerami na trgu dela je neformalno mladinsko delo pri projektih. To spodbuja mlade udeležence k učenju, participaciji, demokratičnemu načinu življenja, še posebej pomembno pa je višanje zaposljivosti mladih, je dejal Tadej Beočanin iz organizacije Movit na mladina, ki ponuja podporo za evropske in mednarodne projekte na tem področju. Te sofinancira tudi Evropska komisija.