Foto:
Foto:

V skladu z uredbo se bo tako 16.100 delovnih dovoljenj razdelilo po namenih. Za zaposlovanje tujcev je predvidenih 12.400 dovoljenj za zaposlitev, za napotene tujce 1.200 dovoljenj za delo, za usposabljanje in izpopolnjevanje 200 dovoljenj, za sezonsko delo tujcev 2.200 dovoljenj ter 100 dovoljenj za individualne storitve tujcev.

Vgrajena je tudi rezerva 1.000 delovnih dovoljenj, ki jih lahko ministrstvo v primeru motenj na trgu dela še dodatno razporedi.

Brez omejitev za državljane vseh držav EU-ja?
V kvoto ne štejejo delovna dovoljenja, izdana državljanom držav EU-ja, ki imajo na podlagi sporazuma z Unijo enak položaj kot slovenski državljani, in njihovim družinskim članom ne glede na državljanstvo.

Prav tako se ne vštevajo dovoljenja, izdana tujcem, za katere z zakonom niso predpisana delovna dovoljenja, tujcem z osebnim delovnim dovoljenjem in poslovodnim delavcem. Omejitev števila delovnih dovoljenj Slovenija uvaja prvič po letu 2001, ko se je začel uporabljati zakon o zaposlovanju in delu tujcev.

Po 1. maju se bodo državljani novih držav članic EU-ja lahko v Sloveniji prosto zaposlovali in opravljali delo brez delovnih dovoljenj. Zaposlovanje državljanov sedanjih držav članic EU-ja in treh držav evropskega gospodarskega prostora (EEA) pa bo odvisno od dokončnih stališč teh držav, saj bo Slovenija uveljavljala enakovredne ukrepe.