Čistilna naprava Maribor dnevno prečisti 25.000 kubičnih metrov vode, kar letno pomeni približno devet milijonov kubičnih metrov. Foto: BoBo
Čistilna naprava Maribor dnevno prečisti 25.000 kubičnih metrov vode, kar letno pomeni približno devet milijonov kubičnih metrov. Foto: BoBo

Mariborska čistilna naprava je po več kot dveh desetletjih od njene izgradnje prešla v last Mestne občine Maribor in s tem v upravljanje javnega podjetja Mariborski vodovod.

"Projekt prenosa centralne čistilne naprave je trajal dobrih 15 mesecev. Opravili smo veliko dela in mislim, da smo dobro pripravljeni, da poslanstvo, ki nam je bilo zaupano, opravljamo v skladu z zakonodajo ter v dobro narave in meščanov," je povedal direktor vodovoda Miran Jug na današnji krajši prireditvi ob prenosu. Pojasnil je, da je pod Mariborski vodovod prešlo tudi vseh devet zaposlenih na napravi in da so ustrezno pripravljeni na nove naloge in bodo zagotovili nadaljnje nemoteno delovanje naprave.

Spominska plošča iz leta 2000. Foto: BoBo
Spominska plošča iz leta 2000. Foto: BoBo

Napravo, ki stoji v Dogošah, je leta 2000 v javno-zasebnem partnerstvu zgradila zasebna družba Aquasystems, ki pa se ji je v ponedeljek iztekla 22-letna koncesijska pogodba za opravljanje lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v Mestni občini Maribor.

Druga največja čistilna naprava v Sloveniji

Čistilna naprava Maribor je po navedbah družbe Aquasystems največja čistilna naprava v porečju Drave in druga največja čistilna naprava v Sloveniji. "V Mariboru imamo skrb za odpadno vodo vzorno urejeno. Ponosen sem, da smo skupaj s sodelavci ustvarili tako zelo uspešno zgodbo v vseh pogledih," je sporočil direktor družbe Aquasystems Leon Lozar.

"Aquasystems je v javno-zasebnem partnerstvu z Mestno občino Maribor ustvaril srednjeevropsko referenčno čistilno napravo, ki s svojim vzornim delovanjem ter z izpolnjevanjem najstrožjih okoljevarstvenih standardov Evropske unije še vedno postavlja visoke standarde drugim slovenskim mestom glede učinkovitosti čiščenja odpadnih voda in upravljanja in obratovanja čistilnih naprav," je dodal.

V podjetju Aquasystems zagotavljajo, da napravo novemu upravljavcu predajajo v odličnem stanju, kar naj bi potrdila tudi tehnična komisija ob zaključnem pregledu čistilne naprave. Direktor Javnega holdinga Maribor, pod okrilje katerega sodi Mariborski vodovod, Andrej Rihter je danes potrdil, da je naprava v odličnem stanju, kar pomeni, da se je z njo dobro gospodarilo. Zadovoljen je tudi župan Saša Arsenovič. "Sledimo jasni viziji, da to, kar je od mesta, ostane mestu," je dejal.

Za občane se z izjemo spremenjenega obračunavanja stroškov, ki bo po besedah župana prineslo nižje cene, ne bo spremenilo nič. Naj pa bi v prihodnje občina napravo nadgradila, med drugim s pokritjem zbiralnih bazenov, da bi tako zmanjšali vplive na okolico.

Čistilna naprava Maribor, ki obratuje od leta 2002, skrbi za upravljanje odpadnih voda občin Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Duplek in Hoče - Slivnica. Dnevno prečisti 25.000 kubičnih metrov vode, kar letno pomeni približno devet milijonov kubičnih metrov. Na uro zmore prečistiti do 7000 kubičnih metrov vode.