Branko Marinič je bil predstavnik ljudstva več kot osem let. Foto: BoBo
Branko Marinič je bil predstavnik ljudstva več kot osem let. Foto: BoBo
Alenka Koren Gomboc
Alenka Koren Gomboc naj bi kupila ponarejeno spričevalo. Foto: BoBo

Marinič je sicer napovedal, da bo odstopil 31. januarja 2013, vendar je v sporočilu za javnost sporočil, da bo svojo odstopno izjavo predsedujočemu Državnega zbora Jakobu Presečniku oddal v petek, 1. februarja. Kot je zapisal, želi "svoje delo zaključiti z izjemno pomembnimi odločitvami, ki jih bo sprejemal državni zbor na seji 1. 2. 2013."

Med temami jutrišnje seje je Marinič izpostavil "glasovanje o novem varuhu človekovih pravic in o pomembnih kadrovskih odločitvah glede Slovenskega državnega holdinga". Kot je dodal, bo predsedujoči DZ-ju z njegovim odstopom seznanjen med jutrišnjo sejo.

Kot glavni razlog za odstop je Marinič navedel preveliko breme pravnomočne obsodbe, povezane z opravljanjem izpita iz nemščine na fakulteti.

Marinič je bil zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine aprila na kranjskem okrajnem sodišču obsojen zaradi krivega napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta. Obsodbo pa je 23. novembra lani potrdilo tudi višje sodišče.

Odstopajoči poslanec DZ-ja se sicer z odločitvijo sodišča ne strinja, vendar je dejal, da jo spoštuje. Poudaril je tudi, da kot nekdanji poslanec ne bo uveljavljal nobenih nadomestil in privilegijev, ki bi mu pripadali in se bo po odstopu vrnil na delovno mesto, ki ga je opravljal pred prevzemom poslanske funkcije.

Glede na navedbe na spletni strani državnega zbora, je Branko Marinič pred izvolitvijo v DZ štiri leta opravljal delo vodje prodaje in proizvodnje v potniškem prometu Slovenskih železnic (SŽ) v mariborski enoti. Na Slovenskih železnicah so za MMC potrdili, da se Marinič znova vrača v mariborsko enoto SŽ-ja. Vendar ne bo imenovan na enako funkcijo, kot jo je opravljal, preden je odšel v DZ, saj ni več na voljo. Še vedno pa bo njegovo delovno mesto v prodaji potniškega prometa. Na SŽ-ju so nam tudi pojasnili, da za omenjeno delovno mesto ni kakšnih posebnih zahtev glede izobrazbe.

Alenka Koren Gomboc kupila spričevalo ?
Z očitki o domnevno ponarejenem spričevalu se v zadnjem času spoprijema tudi poslanka SDS-a Alenka Koren Gomboc ter koordinatorka SDS-a za koroško regijo. Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu je namreč potrdilo, da jo je leta 2007 obravnavalo, ker je tedanjemu delodajalcu, banki SKB, predložila ponarejeno spričevalo. Kazni naj bi se izognila z denarnim nakazilom v korist javnega zavoda, tožilstvo pa je postopek zaključilo.

Nekdanji član nadzorne komisije stranke SDS v Dravogradu in njen tesni sodelavec Miloš Dobovičnik povedal, da verjamem, da spričevala sama ni ponaredila. "Ne vem pa, zakaj ni javno povedala, da ga je dobila ali kupila pod enakimi pogoji kot menda še 31 drugih ljudi," se je spraševal Dobovičnik.

Poslanska SDS-a naj bi sicer svojo stran na Facebooku zapisala, da je verjela ljudem, ki so trdili, da lahko do želene izobrazbe pride z obiskom kratkega tečaja, in da je šele pozneje ugotovila, da je bila zavedena.

Za dodaten zaplet pa je poskrbela, ko je preiskovalcem njenega domnevno ponarejenega spričevala predložila ponarejeno bančno listino, natančneje priporočilo vodje poslovalnice, ki naj bi ga po redni odpovedi prejela od SKB banke, kar pa so v poslovalnici zanikali.