Policija naj bi preiskovala, ali je poslanka razliko pri nakazilu zadržala zase ali jo je vzela za nekoga drugega. Foto: BoBo
Policija naj bi preiskovala, ali je poslanka razliko pri nakazilu zadržala zase ali jo je vzela za nekoga drugega. Foto: BoBo


Ovadbo so vložili anonimneži, viri blizu banki pa trdijo, da o tem, da so bili sproženi določeni postopki, pričajo zapiski, ki jih banka še vedno hrani, piše današnji Dnevnik. Kriminalisti tako preiskujejo sume zlorabe položaja in domnevnega ponarejanja poslovnih listin pri odobritvi posojil v SKB-ju. Po pisanju Večera pa na dan prihajajo tudi indici, da bi to lahko bil dejanski razlog, zakaj je Koren Gombočeva morala zapustiti banko.
Policija naj bi preučevala, ali obstajajo razlogi za sum storitve več kaznivih dejanj, tako zlorabe uradnega položaja, ponareditve listin kot tudi protipravne pridobitve premoženjske koristi. Anonimna ovadba, ki so jo prejeli kriminalisti, poslanko obtožuje, da naj bi pri odobritvi posojil prirejala zneske oziroma jih popravljala navzgor.
Kam je bila nakazana razlika denarja, neuradno še ni znano. Preiskujejo pa, ali je razliko med dejanskim in višjim zneskom obdržala sama ali pa pridobila za nekoga drugega. Pri tem nobenega postopka, niti zaradi spričevala niti zaradi posojil, pri pristojnih organih ni sprožila banka.
Odpustek jo je rešil pregona
Na tožilstvu podrobnosti o pravnomočno končanem kazenskem postopku, ki so ga zoper poslanko vodili pred šestimi leti, ne razkrivajo, ponarejeno spričevalo, s katerim se je prijavila na delovno mesto v SKB-ju, pa še vedno hranijo. Koren Gombočeva se je namreč z njimi pogodila in v korist slovenjgraške bolnišnice nakazala 1.000 evrov, kar je v skladu z zakonom, zato je tožilstvo s sklepom kazensko ovadbo zavrglo.
V SDS-u pričakujejo, da bo njihova poslanka sama pojasnila in odgovorila na očitke v povezavi s ponarejenim spričevalom. Predsednik državnega zbora Gregor Virant pa je v povezavi s primerom Koren Gombočeve dejal, da "ponarejevalci diplom ne sodijo v državni zbor".