Med donatorje za nakup operacijskih miz se po pogodbi, ki jo je sestavilo ministrstvo, ne morejo uvrstiti državna podjetja. Foto: RTV SLO
Med donatorje za nakup operacijskih miz se po pogodbi, ki jo je sestavilo ministrstvo, ne morejo uvrstiti državna podjetja. Foto: RTV SLO
Onkološki inštitut
Prazni prostori še vedno čakajo na razplet. Foto: RTV SLO

V predlogu pogodbe je zapisano, da v donatorstvu ne smejo sodelovati državna podjetja ali podjetja, ki se financirajo iz proračuna, dodali pa so še pogoj, da morajo za mize zagotoviti tri leta garancije, in ne dve, kolikor jih zagotavlja že proizvajalec.

Vendar bo ministrstvo kljub osnutku pogodbe začelo postopek za začetek pogajanj brez predhodne najave, h kateremu bodo skušali privabiti čim več ponudnikov. Ministrstvo bo pogajanja začelo, če donacija ne bo uspela.

Minister za zdravje Andrej Bručan ni znal napovedati, kdaj bodo bolnišnice dobile operacijske mize, če se ministrstvo za zdravje odloči za pogajanja. V pogajanjih imajo ponudniki namreč možnost pritožbe, kar lahko postopek znova zavleče. Če pritožb ne bi bilo, bi bile mize v bolnišnicah lahko že v šestih tednih, kar obljublja tudi Medicoengineering. Za nakup miz je na ministrstvu namenjenih 400 milijonov tolarjev, če bi se odločili za razpis, pa bi po Bručanovih besedah imeli še za 20 odstotkov zaloge pri končni ceni.

Na ministrstvu tudi razmišljajo, da bi generalni razpis, ki se je velikokrat izkazal za neuspešnega, razbili na več delov, kjer bi po posameznih bolnišnicah vodili vzporedni postopek.