Melamin po nesreči. Na tej lokaciji naj bi obnovili do 80 odstotkov proizvodnje, petine pa na obstoječi lokaciji zaradi varnosti ne bo več. Foto: BoBo
Melamin po nesreči. Na tej lokaciji naj bi obnovili do 80 odstotkov proizvodnje, petine pa na obstoječi lokaciji zaradi varnosti ne bo več. Foto: BoBo

Maja 2022 je v hudi delovni nesreči umrlo sedem ljudi, od tega pet delavcev zunanjega izvajalca in dva zaposlena iz družbe Melamin. Nesreča se je zgodila pri pretakanju ene izmed surovin za proizvodnjo sintetičnih smol iz zabojnika, naloženega na tovornjaku, v skladiščno cisterno z drugo nekompatibilno surovino. Melaminu je do konca lanskega leta uspelo obnoviti večji del proizvodnje in se izkopati iz rdečih številk, in to kljub številnim dodatnim negativnim dejavnikom.

Lani so na poslovanje vplivali vojna v Ukrajini, ki posredno vpliva na gospodarstvo v Evropski uniji, kriza na Bližnjem vzhodu in prevoz blaga skozi Sueški prekop. "Vsem tem vplivom se pri svojem poslovanju nismo mogli izogniti, saj je prišlo do ponovnega trenda dvigovanja cen naših ključnih surovin v zadnjem četrtletju leta 2023, ki pa se nadaljuje tudi v začetku leta 2024," so zapisali v poslovnem poročilu, ki so ga objavili na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Sorodna novica Leto dni, odkar je eksplozija v Melaminu odnesla sedem življenj

Lani je v podjetju še naprej potekala intenzivna obnova proizvodnih zmogljivosti in vseh podpornih procesov, potrebnih za nemoteno delovanje, ki so bili poškodovani v delovni nesreči leta 2022. "Do konca leta nam je tako uspelo vzpostaviti približno 70 odstotkov proizvodnih zmogljivosti v primerjavi z letom pred izrednim dogodkom," so zapisali.

Iščejo novo lokacijo

V zvezi s potencialno novo lokacijo, kamor naj bi preselili del proizvodnje v prihodnosti, so izvedli dodatno preliminarno študijo, končno poročilo o njenih izsledkih pa bodo zainteresirani javnosti predstavili letos.

"Verjetno pa bo za vzpostavitev te nove bolj oddaljene proizvodne lokacije v primerjavi s prvim rezultatom študije potrebna sprememba državnega prostorskega načrta. Vse to bo zahtevalo dodaten napor in čas ter prav gotovo tudi pomoč države in občine pri ureditvi osnovne infrastrukture na tej lokaciji," so zapisali.

Njihov cilj je, da bi do konca letošnjega leta dosegli 80 odstotkov nekdanje proizvodnje in potem z uvedbo do okolja prijaznih smol nadomestiti preostalih 20 odstotkov izpada zaradi prenehanja proizvodnje epiklorhidrinskih smol. To bo v celoti mogoče šele v naslednjih dveh letih, so ocenili.

Do konca leta načrtujejo, da bodo začeli počasi zaganjati tudi proizvodnjo melaminskih flisov, kjer pa bodo potrebne še dodatne naložbe v optimiziranje linije, da bi lahko v prihodnjih letih opazno prispevale k realizaciji podjetja, so med drugim še zapisali v podjetju.