Luka Mesec o opoziciji in interpelacijah

Deset podpisov pod konstruktivno nezaupnico, kot jih predvideva zakon, je nesprejemljivo, je v oddaji Studio City povedal koordinator Levice Luka Mesec in dodal, da jih mora biti vsaj 42, kar pomeni, da morajo biti zagotovljeni tudi trije glasovi DeSUS-ovih poslancev: "Navsezadnje je Karl Erjavec mandatar zato, ker je odpeljal DeSUS iz koalicije in ker naj bi priskrbel njegove glasove." Več o tem bo znanega v torek, ko se bo Erjavec sešel s svojimi poslanci.

In zakaj je bil Mesec pretekli teden s KUL-om vidno nezadovoljen? "Tisto mojo izjavo je treba dati v kontekst. Moj celoten stavek je bil, da smo bili vedno konstruktiven partner in da se nikoli nismo javno nad ničimer pritožili, delali vse v najboljši veri, da stvar uspe, prejšnji teden pa sem rekel, da sem nezadovoljen – to pa zaradi tega, ker nekateri partnerji prehitro postanejo živčni in skačejo pred kamere. Ampak sem potem takoj dodal, da bomo v Levici kljub temu še naprej trd in čvrst partner KUL-a," je pojasnil Mesec.

Sorodna novica Šarec in Fajonova bi rada čim prej izvedela, na kateri strani so DeSUS-ovi poslanci

Po njegovem mnenju v Koaliciji ustavnega loka proti trenutni Janševi vladi niso nemočni, saj se je koalicija od začetka nastanka KUL-a precej ošibila, vmes je postala celo manjšinska. "Janez Janša vidno izgublja svojo moč, jeseni smo ga večkrat videli, njega in vso vlado, da so izjemno živčni, da se morda bolj preštevajo kot mi. Zato sem prejšnji teden rekel, da sem nezadovoljen, ker se mi zdi, da nekateri tega ne razumejo dovolj dobro in da vse, kar moramo na opozicijski strani narediti, je držati skupaj in enotno nastopiti proti vladi, da prepričamo, da smo alternativa."

"Stvari niso tako enoznačne, preproste, kot je mogoče videti ali pa kot kdo na koalicijski strani govori"

Vprašanje, ki se pojavlja trenutno, je tudi, ali bi komu drugemu pri pridobivanju glasov podpore šlo bolje kot Erjavcu. "Vprašanje je, ali obstaja kandidat, ki bi jih prinesel več. Trenutno smo pred tem, da bomo videli, ali bo Erjavec svoj mandat, ki ga ima, torej tri glasove DeSUS-a, tudi izpolnil."

O tem, ali so pred glasovanjem o konstruktivni nezaupnici, ki so jo potem zaradi okužb z novim koronavirusom v poslanskih vrstah umaknili, imeli tudi zagotovljene glasove poslancev SMC-ja, Mesec javno ne želi govoriti, ker bo "pustil tem ljudem, da to javno povedo sami". "Vsekakor pa stvari niso tako enoznačne, preproste, kot je mogoče videti ali pa kot kdo na koalicijski strani govori, da imajo zagotovljenih 47 glasov – o tem močno dvomim," meni.

Sorodna novica Vladno odlaganje soglasja k razpisu za vpis na fakultete; Papič: Ob daljši zamudi padanje domin

V Levici bodo, tako Mesec, naredili vse, da opozicija ostane enotna. Prepričan je, da se morajo od primera Madžarske navsezadnje kaj naučiti tudi oni, ne samo Janša: "Orbanu je zgodba uspela, ker je bila opozicija neenotna in razsuta. Te napake ne smemo ponoviti."

In kako si razlaga pojav novih obrazov na političnem prizorišču? "Mislim, da so zavohali, da so morda blizu predčasne volitve. Če konstruktivna nezaupnica ne bo uspela ali če se bo še nekaj časa obstoječe stanje perpetuiralo, mislim, da so najbolj realen scenarij predčasne volitve," je prepričan.

Ali so sicer še kje kakšne razpoke, ki kažejo na to, da so pred vrati predčasne volitve? "Za indic lahko pogledate, kako poslanci glasujejo o kakšnih zakonih, amandmajih, in boste videli, da Janševi vladi ne uspeva tako dobro, kot je mogoče od zunaj videti. Vlada kot vlada ima seveda neko moč, Janša se seveda postavlja v položaj, kot da je neki absolutni monarh, ki lahko reče, da se zamrzne vpis na fakultete, stvari v parlamentu pa so veliko bolj odvisne od volje posameznih poslancev, in ne samo strank, kot je videti."