Matej Tonin. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Matej Tonin. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Sorodna novica Janša odgovor DeSUS-ovih poslancev pričakuje do srede, Jurša sklepov ne želi napovedati

Razgiban politični teden je za nami, s preštevanjem na obeh političnih polih, kdo ima parlamentarno večino. Premier Janez Janša je dal poslanski skupini DeSUS-a čas do srede, da se odločijo, ali bodo še podpirali njegovo vlado ali bodo v opoziciji, kakor so decembra odločili organi stranke. Dan prej bodo o tem govorili s predsednikom Karlom Erjavcem.

In od te odločitve je odvisno, ali bo predsednik vlade iskal zamenjavo tudi za kmetijskega ministra, ne le za ministra za zdravje. Vmesna opcija, da začasno ta položaj prevzame kar obrambni minister Matej Tonin, je padla v vodo, ko je predsednik parlamenta sporočil, da tako začasno menjanje na ministrskem položaju ni mogoče. Opozicija KUL, ki ima na zalogi še začasno umaknjeno konstruktivno nezaupnico, pa je napovedala tri interpelacije, prvo je vložila zoper ministra za delo iz kvote Nove Slovenije.

O vsem tem se je v oddaji Politično pogovarjala Tanja Gobec z Matejem Toninom.

Kdo na zdravstveno ministrstvo?

Sorodna novica Bo Matej Tonin poleg obrambnega vodil tudi zdravstveni resor?

Od te novice, da bi utegnili začasno prevzeti ministrstvo za zdravje, se niste oglasili. Zakaj je to zgodba, ki je preteklik?
Decembra lani me je predsednik vlade vprašal, ali bi bil pripravljen začasno prevzeti ministrstvo za zdravje. Takrat sem mu dejal, da je v danih okoliščinah najbolje, če to stori sam. Tako smo se tudi dogovorili. Sem pa tudi dostavil, da če bi se pa izkazala potreba, da pomagam, sem pa to tudi pripravljen storiti. Pravniki so pa ocenili, da takšna menjava ni mogoča, zato se to ne bo zgodilo.

Iskali pa ste že ekipo, torej je bila namera resna. Ker zdaj nekateri pravijo, da smo narobe poročali. Bila je namera, da prevzamete.
Sami veste, da Novo Slovenijo vedno zdravje zanima in da tukaj imamo kar nekaj ljudi. Tudi predsedniku vlade sem predstavil tri ljudi, ki so pripravljeni prevzeti ministrstvo za zdravje. Tako da je zdaj od koalicije, od naših pogovorov in dogovorov odvisno, kdo bo kandidat za ministra za zdravje. Pomembno pa je, da v dani situaciji čim prej pridemo do novega in polno operativnega ministra za zdravje.

Prav to me zanima. Kot sem rekla, v sredo se bodo prešteli, če tako rečem, poslanci DeSUS-a. In če bo potem prišlo do rekonstrukcije. Seveda je ta v rokah predsednika vlade, ampak kateri resorji bi zanimali Novo Slovenijo? Že pred časom ste rekli, da je razmerje do SMC-ja malo porušeno, da bi želeli še eno ministrstvo. Katero, če ste lahko konkretni?
Mi samo zagovarjamo pravično delitev bremen. Treba je pogledati, koliko ima kakšna poslanska skupina poslancev in temu primerno prilagoditi tudi število ministrskih mest. Danes ima poslanska skupina SMC-ja osem poslancev. Imajo enega ministra več in predsednika državnega zbora, kot na primer Nova Slovenija.

Če bo sproščeno ministrstvo za zdravje, bi zanimalo Novo Slovenijo?
Povedal sem vam že, da je Nova Slovenija predlagala tri kandidate, ki so – to so sami dejali – pripravljeni prevzeti ta resor. Nas ta stvar vsekakor zanima. Saj veste, pred nami so številni izzivi, kako se spopadati s covidom. In ne nazadnje, potem nas čaka ključno: kako zagotoviti vsem državljanom javno in čim bolj široko dostopno javno zdravstvo.

Sorodna novica Von der Leyen: AstraZeneca bo v prvem četrtletju dobavila 40 milijonov odmerkov cepiva

Cepivo; kje smo, gospod Tonin? Slišimo iz Bruslja, da bo šlo še za pravo malo vojno za cepivo. Vemo, koliko je dobavljenega, koliko je kdo naročil. Kje smo v širšem smislu in Slovenija?
Smo natančno tam, kjer je celotna Evropska unija. Tukaj je Evropska unija pokazala neko solidarnost, šla skupaj v skupno naročilo ...

... Ampak oprostite, a se zdaj ne krha ta skupna enotnost, ko je treba dobiti ta cepiva?
Za zdaj to ni videno, da bi bilo krhanje odnosov znotraj Evropske unije. Je pa ogromno tekmovalnosti med posameznimi državami v odnosu do Amerike, zdaj tudi do Združenega kraljestva, do držav v Aziji. Skratka, tudi za cepivo zdaj poteka neka podobna "vojna", kot se je pred časom za zaščitno opremo. Ampak verjemite mi, da Republika Slovenija, pa tudi Evropska unija, delamo vse za to, da do cepiva pridemo čim prej. Ker prav cepivo je tisto, ki nas lahko čim prej vrne v neko normalnost.

Sorodna novica Tonin: Nezaupnica ne bo uspela, vlado podpirajo tudi nekateri poslanci DeSUS-a

Smo pri razmerju moči. Vemo, da se preštevajo na levem polu, koalicija, opozicija. Pred časom ste rekli, da imate preštetih 47 glasov podpore tej vladi. Ste vsakega posebej poklicali in so vam povedali po pravici, ali bi konstruktivna zaupnica uspela ali ne? Ker namreč, glasovanje je tajno.
Dialog in pogovor je pomembna vrednota znotraj te koalicije. Mi se redno med seboj pogovarjamo, pokličemo in stvari jasno ocenimo, kako stojijo. To, kar sem dejal, sem povedal na podlagi dejstev, na podlagi konkretnih pogovorov.

Se pravi, še danes vztrajate pri 47 glasovih.
Tako je.

Sorodna novica Na ministra za delo Ciglerja Kralja letijo tudi očitki o prirejanju javnega razpisa

Pri vložitvi interpelacije proti vašemu ministru Janezu Ciglerju Kralju ste povedali slednje: "Želimo pa zelo jasno sporočiti tudi predlagateljem te interpelacije. Kristjani smo del te družbe. In to bodo morali slej ko prej sprejeti." Gospod Tonin, ta izjava je postala zelo viralna, zelo komentirana. Kaj ste pravzaprav mislili s temi kristjani? Kaj imajo opraviti z dvomi glede razpisa, pa smrtmi v DSO-jih, o čemer govori? Zakaj ste kristjane potegnili v to politično zgodbo?
Za to izjavo trdno stojim. Je pa treba razumeti kontekst. In sicer, z razpisom, ki so ga vodili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve ni nič narobe ne v vsebinskem in ne v pravnem smislu. Edina napaka, ki jo del politike in del javnosti očita, je to, da je med 17 organizacijami dobila denar tudi ena organizacija, ki morda razmišlja nekoliko drugače kot oni.

Ampak tam sta še dve, tri na seznamu.
In ker se je to organizacijo in te ljudi zmerjalo z mračnjaki, z nazadnjaki, sem jaz to doživel kot evidenten in jasen napad na kristjane ...

... Ne pa cela interpelacija.
Tako. In zato sem zelo jasno povedal, da bodo morali tudi predlagatelji razumeti, da smo kristjani del te družbe, da smo središče te družbe, da so naše vrednote tiste osrednje vrednote, na katerih je zgrajena Slovenija, in da bo to enostavno treba sprejeti. Zdaj ni čas za ločevanje, ampak čas za sodelovanje in strnitev vrst.

Pri interpelaciji ostajava. Odgovornost, ki jo želi opozicijski KUL naložiti ministru za delo. DeSUS je kot vladna stranka naredil neko razpravo o tem, koliko je njihov zdravstveni minister soodgovoren za razmere. Koliko so pa vaši ministri soodgovorni za to spopadanje z epidemijo, tudi za razmere v DSO-jih?
Minister Janez Cigler Kralj je eden izmed najboljših ministrov te vlade. Je zagotovo veliko presenečenje. Dela pomembne korake naprej pri stvareh, ki so deset let stale. Zakaj ni nihče v desetih letih zgradil nobenega doma za starejše, ki bi danes omogočal boljše razmere za spoprijemanje s covidom? In ne nazadnje, tudi ta interpelacija ... Minister je s svojo ekipo zelo učinkovito črpal evropska sredstva, zdaj se to prikazuje kot veliki prekršek.

Sorodna novica Afera sendvič odnesla Krajčiča: "Naredil je nedopustno dejanje, odstop edina možnost"

Sprašujem po odgovornosti zato, ker smo na primer videli v prejšnjem mandatu odstope zaradi sendviča, pa odstop ministra zaradi zelo neposrečenega ali napačnega sporočila po e-pošti, zdaj se pa v tej vladi zdi, da nobena napaka ne zahteva odgovornosti. Da se je odgovornost izgubila. Mislite, da je vse tako brez napak, da ni mogoče prevzeti odgovornosti za nobeno stvar?
Kdor dela, tudi greši, nikoli nisem trdil, da smo mi brez napak. Ampak očitati ministru Janezu Ciglerju Kralju vse, kar je bilo v desetih preteklih letih narobe, enostavno ni pravično. Ob dejstvu, da je pokrenil gradnjo domov za starejše in da je intenzivno začel črpati evropska sredstva ... Enostavno, namesto da bi ga pohvalili za njegovo delo, se ga graja. To je težko razumeti.

Ampak v interpelacijah, ki ste jih vi v opoziciji vlagali, tudi nikoli ni bilo hval na ministre, ampak prej očitki.
Da, ampak so bili ti očitki vedno utemeljeni.

Sorodna novica Ponekod po državi, zlasti v obalno-kraški in zasavski regiji, protesti proti zaprtju šol

To bomo videli, ko bo razprava. Dotakniva se še protestov pravzaprav otrok in njihovih staršev. Najprej, kako se je premier odzval. Med drugim je zapisal, da gre za zlorabo otrok v politične namene in epidemiološko tvegano ravnanje. Gospod Tonin, se strinjate s temi besedami? Ne bi smeli po tolikšnem zaprtju, pa spet odprtju, protestirati? Kakšno je vaše mnenje?
Doma imam tri otroke. Šoloobvezne. Tako da se absolutno zavedam, v kakšnih stiskah smo družine zaradi te šole na daljavo. Tudi sam si želim, da se šole čim prej odprejo. Ampak tukaj gre za vprašanje solidarnosti. Koliko smo kot družba pripravljeni potrpeti, da lahko preživi čim več naših sodržavljanov, ki so precej ranljivejši, kot sva morda midva.

Ampak šole so najdlje zaprte v Evropi. To smo povedali velikokrat.
Vsi ti ukrepi so namenjeni eni stvari. Da ne bi nikoli presegli zdravstvenih kapacitet, da bi se morali naši zdravniki odločati, komu bomo pomagali in komu ne. Jaz in najverjetneje tudi vi in tudi številni sodržavljani si želimo, da čim prej pridemo v neko normalnost, da se normalno življenje vrne. Do takrat pa se bomo seveda morali sprijazniti z ukrepi, ki so namenjeni temu, da naš zdravstveni sistem zdrži.

Z besedo da ali ne. Se strinjate, da gre za politično zlorabo?
Jaz bi tvit oblikoval drugače.