Foto: BoBo
Foto: BoBo

Odnosi v stranki so se zaostrili predvsem pred lanskim volilnim kongresom stranke, ko je t. i. levo krilo stranke s poslancem Kordišem na čelu opozarjalo, da se stranka pod vodstvom tedanjega koordinatorja Luke Mesca preveč pomika proti sredini.

Na kongresu so predstavniki te struje dobili precejšnjo podporo pri imenovanju na funkcije v stranki, Mesec pa je dogajanje videl kot nezaupnico in se posledično odločil, da ne bo več kandidiral za koordinatorja stranke. Vodenje stranke je zatem prevzela ministrica za kulturo Asta Vrečko.

"Ni skrivnost, da smo v zadnjem letu v Levici imeli precej naporne notranje boje, predvsem od kongresa dalje," je po današnji seji vlade spomnil minister za delo in nekdanji vodja stranke Mesec.

Napetosti v stranki se niso umirile tudi po menjavi vodstva

Kot kaže, pa se napetosti v stranki tudi po menjavi vodstva niso povsem umirile. Na začetku meseca je tako sledil predlog poslanske skupine mandatno-volilni komisiji DZ-ja za razrešitev poslanca Mihe Kordiša z vseh mest v delovnih telesih DZ-ja, katerih član je bil. Kot so pojasnili, so to storili zaradi "zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini". Po navedbah poslanske skupine je namreč Kordiš poskušal izsiliti zaposlitev neizbrane kandidatke s pritiski na druge poslance in organe stranke.

"Boji stranke so v marsikateri točki presegli meje dobrega okusa"

Mesec meni, da so notranji boji stranke v "marsikateri točki prešli meje dobrega okusa", zato so se jih v vodstvu odločili ustaviti. "Tisti, ki so stranko eno leto notranje razdvajali, uničevali, tudi s takimi nastopi, kot zdaj prihajajo v javnost, bučno odhajajo, ampak poudarek je na tem, da odhajajo," je poudaril. Prepričan je, da bo to stranki koristilo, saj ji bo to omogočilo mirnejše pogovore.

Na zadnjem sestanku so se po njegovih besedah že "razumno pogovorili" in se strinjali o izhodiščih pokojninske reforme, pripravljajo se tudi na evropske volitve. Zatrdil je še, da gre pri nezadovoljstvu v stranki za manjšo skupino, ki pa je stranko močno razdvajala navznoter. "V Levici se stanje krize končuje, stranka se konsolidira in pripravlja na naslednje izzive," je optimističen Mesec. Glede delovanja poslanske skupine pa je dejal, da je za zdaj jasno, da so "štirje poslanci trdni, glede Mihe pa ta trenutek ne znam več povedati".

"Koalicija je šla čez težko obdobje"

Mesec je danes dodal še, da je tudi koalicija v zadnjih mesecih, predvsem ob aferi s sodno stavbo, ki je sledila nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani v znesku 7,7 milijona evrov, prestala težko obdobje. "Žal nam je, da smo se znašli v takem položaju, a ga že več mesecev v koaliciji popravljamo in imamo vse pogoje, da bomo zelo kmalu lahko pokazali precej drugačen obraz vladne politike," je dejal. Po njegovih besedah so vsi načrti za leto 2024 v sklepnih fazah, koalicijska usklajevanja potekajo gladko, zato si Mesec z marcem obeta "drugačen start".