Kangler je zatrdil, da o odstopu z županske funkcije ne razmišlja Foto: BoBo
Kangler je zatrdil, da o odstopu z županske funkcije ne razmišlja Foto: BoBo
Radovan Žerjav
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je obsodil tudi proteste in vandalizem v Mariboru. Vsi vemo, da zadeva lahko spolzi izpod nadzora in lahko postane problematična. Pri zadnjem protestu so zadeve že šle skoraj čez rob, je opozoril Žerjav, ki upa, da protesti nimajo političnega ozadja. Foto: BoBo
Mariborski svetniki stopili na Kanglerjevo stran

Zatrdil je tudi, da o odstopu z županske funkcije ne razmišlja - odstopil bi le, če bi izgubil podporo koalicije, a verjame, da se to ne bo zgodilo.

Poročali smo, da so se sinoči v SLS-u odločili, da je dejanje Franca Kanglerja stranki povzročilo politično škodo, zaradi česar so ga iz nje izključili.

"13. člen Statuta SLS med drugim določa, da je član SLS lahko izključen, če s svojim delom, javnim nastopanjem ali drugim ravnanjem povzroči politično ali materialno škodo. Zadnje dogajanje v Mestni občini Maribor in ravnanje člana Franca Kanglerja, s katerim izraža nespoštovanje do institucij pravne države, stranki SLS nedvomno povzroča politično škodo," so pojasnili v stranki.

"Nedolžnost bom dokazal na sodišču"
Kangler je za izključitev izvedel iz medijev, zbranim novinarjem pa je dejal, da ga preseneča, da je do zdaj delal v taki demokratični stranki, iz katere te lahko vodstvo izključi, ne da bi imel priložnost pojasniti svoja stališča - predvideval je namreč, da bo na torkovi seji izvršilnega odbora lahko predstavil svoje stališče, a so sestanek odpovedali.

"Ne vem, kakšna stranka je to, ki ti pusti odprta vrata in ti reče, da če boš dokazal nedolžnost, pa se lahko vrneš. Verjetno bom takrat imel zelo slab občutek, ko bom svojo nedolžnost dokazal na sodišču. Upam, da se mi bo takrat kdo iz vodstva stranke za to početje znal opravičiti," je dejal Kangler, ki je prepričan, da je v vseh primerih nedolžen.

Franc Kangler odločitev, ki je skladna s statutom stranke, sicer sprejema, a pravi, da dobiva tudi podporo članov iz vse Slovenije. Trdi, da je s kolegi iz mestnega odbora SLS-a ves čas v stiku, po njegovem mnenju pa je precej mogoče, da jih bo kar nekaj izstopilo iz stranke.

Šel bi po zaupnico
Župan Kangler je, tako kot že lani, pripravljen k mariborskim mestnim svetnikom priti po zaupnico. Za ponedeljek napovedana seja, na kateri naj bi govorili tudi o obtožbah protikorupcijske komisije zoper njega, bo sicer verjetno preložena na december, saj nekateri zaradi napovedanih protestov ne želijo več delati v takšnih pogojih, a Kangler je prepričan, da ima v mestnem svetu še vedno enako podporo kot do zdaj - torej okoli 30 glasov.

Žerjav: SLS zna pomesti pred svojim pragom!
Kanglerjevo izključitev pa je danes komentiral tudi predsednik stranke Radovan Žerjav, ki je pojasnil, da je SLS Kanglerja pozval, naj sam izstopi iz stranke in jo s tem razbremeni, a ker tega ni storil, je bila to prisiljena storiti stranka sama.Žerjav je prepričan, da je SLS že nekajkrat dokazal, da zna "pometati tudi pred svojim pragom", ob čemer meni, da bi to morali početi vsi v politiki.

Opravičila ne izključuje
Poudaril pa je, da v stranki ne želijo vplivati na razvoj dogodkov in prejudicirati odločitev pristojnih organov o očitkih županu: "Če bo sodišče reklo, da župan ni ničesar kriv, bomo to morali vsi sprejeti. Tisti, ki so peljali take postopke, pa se mu bodo morali tudi opravičiti," je bil jasen Žerjav.

A v tem trenutku je po njegovem mnenju prav, da se stranka tega razbremeni in da se Kangler "osredotoči na postopke, poskuša dokazati, da ni odgovoren za to, kar se mu očita, in da zadevo verodostojno, jasno ter transparentno predstavi slovenski javnosti".

Zaradi Kanglerja izstopi iz SLS-a?
Odzval pa se je tudi Mestni odbor SLS Maribor, ki soglasno daje polno podporo Francu Kanglerju kot županu Mestne občine Maribor. Če pa bo sklep o izključitvi Kanglerja ostal nespremenjen, grozijo tudi s kolektivnim izstopom iz Slovenske ljudske stranke:

Mestni odbor SLS Maribor je iz medijev izvedel, da je vodstvo SLS sprejelo sklep o izključitvi člana SLS Franca Kanglerja iz stranke. Na izredni seji Mestnega odbora SLS Maribor so člani obravnavali dotično sporočilo za javnost, saj obvestila s strani stranke nismo prejeli ne po pošti, elektronski pošti, kakor tudi o njem nismo bili osebno obveščeni. Ne strinjamo se z načinom komuniciranja Vodstva SLS z Mestnim odborom SLS Maribor, prav tako tudi s komuniciranjem s pomembnim članom SLS g. Francem Kanglerjem. Pri samem postopku izključitve pa smo mnenja, da Vodstvo Slovenske ljudske stranke ni upoštevalo in izpolnjevalo Statuta stranke. Vabimo Vodstvo SLS na sestanek v Mariboru do dne 29. novembra, da nam podajo svoje stališče. V kolikor bo njihov sklep o izključitvi Franca Kanglerja ostal nespremenjen in dokončen, oz. bodo kljub vsemu zaobšli Statut stranke, bomo člani Mestnega odbora SLS Maribor kolektivno izstopili iz Slovenske ljudske stranke.

Mariborski svetniki stopili na Kanglerjevo stran