Zdravstveni minister želi varčevati pri zdravju državljanov. Foto: MMC RTV SLO
Zdravstveni minister želi varčevati pri zdravju državljanov. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji naj bi predpisovali preveč zdravil in preveč napotnic k specialistom. Foto: MMC RTV SLO
Zdravstvena zavarovalnica o varčevanju

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je potrdil drugi seznam varčevanja, ki naj bi prinesel še slabih 54 milijonov evrov, skupaj s prvimi pa 146 milijonov. Zavarovalnica naj letos ne bi končala v rdečih številkah, saj bo primanjkljaj črpala iz 30 milijonov težkega rezervnega sklada, kjer pa naj bi konec leta ostal še dober milijon evrov. Bolnišnice bodo zato dobile manj denarja, vsi v zdravstvu pa morajo razmišljati, kako za enak denar narediti več.

Miklavčič in direktor ZZZS-ja Samo Fakin sta v pismu izvajalce osnovne zdravstvene dejavnosti pozvala k varčevanju. Po njunem mnenju namreč lahko izvajalci svoj delež prispevajo tudi z zmanjšanjem premalo utemeljenega pošiljanja pacientov k specialistom in z racionalnejšim predpisovanjem antibiotikov.

Na severovzhodu 40 odstotkov več predpisanih zdravil kot na zahodu
V predvidenih varčevalnih ukrepih je dobrih 34 milijonov evrov manj denarja za plače v zdravstvu in 16 milijonov evrov manj za nakup opreme. Minister tudi opozarja na velike razlike med regijami, češ da na severovzhodu Slovenije zdravniki z enako končano šolo predpišejo do 40 odstotkov več zdravil kot na zahodu države.

Prav tako naj bi 15 odstotkov ljudi med bolniškim dopustom potovalo in naj ne bi upoštevalo navodil zdravnika, zato morajo zdravniki premisliti, koga poslati na bolniški dopust.

Kdo bo plačeval poškodbe zunaj dela
Miklavčič se je srečal tudi z združenjem delodajalcev, pri čemer so znova pretresali dneve neplačanega bolniškega dopusta, znižanje nadomestil za poškodbe zunaj dela in to, da bi ta nadomestila deset dni prej začela plačevati zavarovalnica namesto delodajalcev.

B. K.

Zdravstvena zavarovalnica o varčevanju