Sindikati zahtevajo dvig minimalne plače na raven življenjskih stroškov. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati zahtevajo dvig minimalne plače na raven življenjskih stroškov. Foto: MMC RTV SLO
Delavec
V Sloveniji minimalno plačo prejema okoli 33.000 delavcev. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za delo je v prvotnem predlogu predvidevalo, da bi s 1. januarjem 2010 minimalno plačo zvišali na 510 evrov, v naslednjih dveh letih pa postopoma dosegli raven minimalnih življenjskih stroškov, ki so trenutno pri 562 evrih. Predsednik sindikata Pergama Dušan Rebolj je dejal, da je predlog sindikata še vedno, splošna olajšava, ki pa jo lahko prinese le 500 evrov neto minimalne plače, razliko pa bi morali kriti delodajalci.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pa je dejal, da je za sindikate pomembno, da delavci zaznajo dvig vsaj za 100 evrov neto, torej na 562 evrov, kolikor znašajo minimalni življenjski stroški. "Pod temi številkami se ne želimo pogovarjati."

Svetlik: Dvig minimalne plače ni mogoč skozi splošno davčno olajšavo
Še pred koncem sestanka je minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik dejal, da so pripravljeni upoštevati predloge obeh strani, če bodo sindikati oziroma delodajalci pripravljeni potrditi predlog nasprotne strani, a o tem predlogu konkretno ni želel govoriti. "Vemo le, da lahko država razbremeni plače oziroma strošek delodajalcev samo v omejenem obsegu, ne more pa ga v obsegu, kot so nekateri predlagali, torej skozi splošno olajšavo pri dohodnini." To je potrdila tudi državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar, ki je dejala, da se samo s spremembami pri dohodnini ne da doseči zahtevane višine minimalne plače.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole pa je dejal, da se bodo o minimalni plači dogovorili, ko bo na mizi ves sveženj, o katerem govorita sindikalna in delodajalska stran. Definicija minimalne plače ostaja enaka, pa se je le uspelo dogovoriti socialnim partnerjem. Minimalna plača bo poleg osnovne še naprej vsebovala tudi dodatke.

Pogajanja se bodo nadaljevala 8. januarja, ko bo na mizi nov pogajalski predlog ministrstva. Tokrat je sicer ministrstvo za finance že predstavilo različne izračune različnih načinov dviga minimalne plače.