V razpravo o
V razpravo o "laži Gregorja Golobiča" se je vključil tudi predsednik države Danilo Türk, ki je med drugim dejal da ni zaznal protipravnega elementa, nadaljnje razprave pa prepušča drugim. Foto: MMC RTV SLO
Zaresovci
Člani Zaresa svojega predsednika podpirajo in upajo, da bo ostal v politiki. Foto: MMC RTV SLO/Siniša Rančov
Gregor Golobič
Gregor Golobič pred sejo vlade ni želel dodatno pojasnjevati sredinih dogodkov. Foto: MMC RTV SLO
Stranka Golobiča podpira
Odzivi politike na dejanje Gregorja Golobiča
Se Golobičeva zgodba še bolj zapleta?
Prvi odzivi ministrov na Golobičevo razkritje

Predsednik države je še dejal, da je bilo ravnanje Gregorja Golobiča skladno s predpisi, saj je premoženje prijavil tako, kot je potrebno, in v tem pogledu ni nobenega protipravnega elementa. To so po njegovih besedah okoliščine, ki jih je treba upoštevati. Danilo Türk verjame, da se bodo razprave v političnih krogih nadaljevale, a jih prepušča "tistim, ki jih ta razprava zadeva, se pravi koalicijskim partnerjem, političnim strankam in drugim".

Skopi odzivi vlade in ministrov
Prvi odzivi ministrov Pahorjeve vlade na sredino Golobičevo razkritje so sicer skopi in zadržani. K odstopu ga neposredno ni pozval nihče. V stranki Zares upajo, da bo Golobič ostal v vladi in stranki.

Minister za pravosodje Aleš Zalar, sicer član LDS-a, je dejal, da je zdaj od ministra Gregorja Golobiča in predsednika vlade Boruta Pahorja odvisno, kako iz slabe etične odločitve sprejeti neko kolikor toliko sprejemljivo politično odločitev. Kaj bi moral Golobič storiti, pa naj se odloči sam.


Vlačič: Golobič je priznal napako, kar je v Sloveniji redko
Minister za promet Patrick Vlačič (SD) je dejal, da se je Golobič opravičil, Pahor je povedal svoje, zdaj pa bosta morala vsak zase sprejeti odločitev. Sam meni, da to, da je lagal, za politike ni modro. Na vprašanje, ali lahko razpade vlada, je Vlačič dejal, da se je zgodilo kar nekaj stvari in bo treba v prihodnih dneh razmisliti o vsem. Ob tem pa je poudaril, da je Golobič svojo napako priznal, kar je v Sloveniji redko, in misli, da bo sam vedel, kaj mu je storiti.

Vlačičev strankarski kolega in minister za šolstvo Igor Lukšič pa je dejal, da je minister dovolj zrela politična osebnost, da bo znal premisliti. Na vprašanje, kakšne bodo posledice Golobičeve laži, pa je odgovoril, da sam zadevo vidi nekoliko drugače, saj je politolog, medijski pogled na zadevo pa je nekoliko drugačen. Za prihodnje dni Lukšič napoveduje, da ni res, da se ne bo zgodilo nič, vprašanje je samo, kakšne posledice bo to imelo. "V politiki se zmeraj nekaj zgodi," je dejal.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je dejala, da Golobiča podpirajo vsi Zaresovi ministri. Vsi pri njem cenijo in spoštujejo dejstvo, da je napako priznal in se javnosti opravičil. Ob tem je dejala še, da Ultra na račun Golobičevega solastništva ni dobila nobenega državnega denarja.

V Zaresu upajo, da bo Golobič ostal v politiki
Svojemu predsedniku ob strani stojijo tudi člani stranke, ministrica za javno upravo Irma Pavličnič Krebs, predsednik državnega zbora Pavel Gantar, generalni sekretar stranke Bogdan Biščak. Dejali so, da razumejo razloge, ki so vodili Golobiča v prikrivanje lastništva v Ultri, in upajo, da bo ostal v politiki, v vladi in v stranki.

Biščak je pojasnil, da bi sam na Golobičevem mestu ravnal enako. Imel je namreč na voljo dve slabi možnosti. Prva je bila, da lastništvo razkrije in tvega, da se podjetje vplete v vrtinec političnih orbačunavanj, druga pa, da lastništvo zamolči in tvega to, kar se je dejansko zgodilo.

Ob tem je ponovil Golobičeve besede, ki jih je izrekel v oddaji Odmevi, ko je dejal, da je bilo Ultri v letih od 2004 do 2008 onemogočeno, da bi delala v Sloveniji. "Narejene so bile številne revizije, podjetjem, ki so z njo sodelovala, pa je bilo naročeno, da naj poslovanje prekinejo," je pojasnil. Pretekli teden je Biščak označil kot teden laži, zaradi katerih pa se še nikomur ni zdelo potrebno, da se opraviči in prizna napako.

Gantar je dejal, da Golobič ni storil napake, ki bi bila povezana z njegovo funkcijo, za njegov odstop pa se zavzemajo tisti, ki bi si želeli nestabilno vlado. Meni, da je storil napako, ko je delež zamolčal ter vnaprej stigmatiziral Ultro in sebe, namesto da bi bil ponosen. "To se zgodi politiku, ki želi prihraniti težave drugim ljudem in jih prevzame nase."

Na vprašanje, ali bo stranka izstopila iz vlade, če bo Golobič odstopil kot minister, Gantar ni mogel odgovoriti. Ker gre za resno vprašanje, bi po njegovem mnenju morali o tem odločati vsi člani stranke.

SDS: Gregor Golobič se spreminja v notoričnega lažnivca
Iz SDS-a pa so sporočili, da je Gregor Golobič v sredinih Odmevih izjavil, da je prejšnji predsednik vlade Janez Janša izrecno prepovedal poslovanje z Ultro. "Tudi ta izjava Gregorja Golobiča je čista laž. Član Pahorjeve vlade s stalno novimi lažmi tone vse globlje in se spreminja v notoričnega lažnivca. Predstavniki Ultre so v času vlade Janeza Janše večkrat potovali z vladno delegacijo na uradne obiske v tujino."

Predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak je Golobiča pozvala k odstopu. Ob tem pa je spomnila na njegovo izjavo, da se v politiko vrača zato, da bi ji vrnil novo dostojanstvo. Pol mu je po njenem mnenju oproščeno, ker je priznal napako, druga polovica pa mu bo oproščena takrat, ko bo spoznal, da mora kot minister zaradi te "velike napake" odstopiti, je dejala. V podmladku Nove Slovenije, Mladi Sloveniji, pa so opozorili, da je bil razpis za nov sistem subvencioniranja študentske prehrane pripravljen tako, da je bila Ultra s svojim hčerinskim podjetjem subvencionirana. Predsednik MSi-ja Jernej Vrtovec je pojasnil, da je Margendo ŠOS-u njihov sistem elektronizacije študentske prehrane, ki pa je "neprimerno dražji", študentom ne koristi in omogoča zlorabe. Dejal je, da je bil na razpisu izključevalni pogoj, da mora biti sistem narejen na osnovi prenosnega telefona, kar pa lahko zagotovi le Ultra s svojim hčerinskim podjetjem. Z očitki Mlade Slovenije se strinjajo tudi v Slovenski demokratski mladini, podmladku SDS-a, kjer so zapisali, da ima Zares mandate na večini ministrstev, ki imajo neposredno opraviti s Študentsko organizacijo Slovenije. Zato so opozorili na sum politizacije ŠOS-a in njenega vodstva.

A. M./A. K. K.

Stranka Golobiča podpira
Odzivi politike na dejanje Gregorja Golobiča
Se Golobičeva zgodba še bolj zapleta?
Prvi odzivi ministrov na Golobičevo razkritje