João Gomes Cravinho in Tanja Fajon Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve/Twitter
João Gomes Cravinho in Tanja Fajon Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve/Twitter

Osrednji temi srečanja med zunanjo ministrico Slovenije Tanja Fajon in njenim portugalski kolegom Joãom Gomesom Cravinhom, sta bili krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, zlasti naložb, in krepitev sodelovanja EU-ja s Sredozemljem. Kot pomembno sta poudarila tudi sodelovanje na področju obnovljivih virov energije, kjer ima Portugalska po besedah ministrice Fajon izjemno znanje in ekspertizo.

Ministrica je poudarila, da je Portugalska zelo prisotna v Sredozemlju kot tudi na trgih Latinske Amerike. Glede slovenske kandidature za nestalno članico Varnostnega sveta ZN-a, ki jo Portugalska podpira, sta s Cravinhom izmenjala poglede na to, kako lahko Slovenija, ki ima tudi sredozemsko identiteto, razume Sredozemlje in izkoristi nove priložnosti na trgih Latinske Amerike.

"Mi smo trajnostni razvoj umestili med prioritetne teme naše kandidature za sedež v Varnostnem svetu in jaz se Portugalski zahvaljujem za vse znanje, izkušnje in seveda podporo na tej poti," je dejala ministrica in opozorila, da je Sredozemlje zelo krhko in pestro z vidika biotske raznovrstnosti, vendar pa je ta regija tudi "nadpovprečno mlada" in nosi "demografski potencial za celotno unijo".

Slovenija zainteresirana tudi za krepitev logističnih povezav

Tanja Fajon je ob obisku portugalskega kolega izrazila tudi željo po krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Portugalska je šele 35. zunanjepolitični trgovinski partner Slovenije, a je, kot je poudarila ministrica, zaznati "pozitiven trend v blagovni menjavi" med državama. Slovenija si po besedah Fajon želi še več neposrednih naložb.

"Potenciale za nadaljnja vlaganja Slovenija vidi zlasti na področju obnovljivih virov energije in okoljske tehnologije, pa tudi v avtomobilski industriji, turizmu, kmetijstvu, na področju informacijskih tehnologij in pa umetne inteligence," je navedla. Kot pomemben je poudarila tudi interes Slovenije za logistično povezovanje pristanišča Koper s portugalskim pristaniščem Sines ter povezovanje ljubljanskega in lizbonskega letališča.

V luči dobrih dvostranskih odnosov med državama in njihovim poglabljanjem je Fajon omenila tudi nedavno odprtje študija portugalskega jezika in književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti.

Na obisku portugalski zunanji minister

Carvinho poudaril pomen skupnih vrednot

Minister Cravinho je dejal, da globoko spoštuje Slovenijo in da je sodelovanje med Slovenijo in Portugalsko lahko, saj državi delita enake vrednote, ki so temelj dobrega razumevanja. Vendar pa je tudi on poudaril, da v dvostranskih odnosih obstaja prostor za nadgradnjo. V luči tega je napovedal, da bosta državi v prihodnje okrepili sodelovanje na področju obnovljive energije, povezovanja pristanišč, zelene in digitalne preobrazbe.

Kot je dejal, sta s Tanjo Fajon obravnavala tudi evropske in globalne izzive, predvsem razmere na Zahodnem Balkanu in posledice vojne v Ukrajini. "Obe državi sta močno zavezani multilateralizmu," je poudaril minister in dodal, da obe državi verjameta, da so mehanizmi multilateralizma najboljši za zagotavljanje varnosti in miru v svetu.

Tanja Fajon in Cravinho se bosta popoldne skupaj udeležila okrogle mize z naslovom Znanost in diplomacija za trajnostni razvoj, ki bo potekala na Evro-sredozemski univerzi EMUNI v Piranu. Dogodek bosta vodila predsednik EMUNI-ja Abdelhamid El-Zoheiry in direktor Jean Monnet Centra odličnosti za trajnostno modro gospodarstvo, ki deluje v okviru EMUNI-ja Mounir Ghribi.