Poslanec SDS-a Franc Breznik. Foto: STA/YouTube
Poslanec SDS-a Franc Breznik. Foto: STA/YouTube

Stranka SDS v parlamentarni postopek vlaga že svojo drugo interpelacijo v tem mandatu, in sicer proti zunanji ministrici Tanji Fajon. Očitajo ji zlorabo diplomatsko-konzularnih predstavništev zaradi selektivnega zbiranja podpisov za kandidatko za predsednico republike, s čimer je bila ustvarjena neenakost pred zakonom, je na novinarski konferenci dejal poslanec SDS-a Franc Breznik. Kot je dejal, bi moralo ministrstvo možnost, da se na predstavništvih zbirajo podpisi v podporo predsedniškim kandidatom, predstaviti oz. ponuditi vsem kandidatom, ki so se podali v predsedniško tekmo.

Poleg tega Tanji Fajon očitajo še kršitve 17. člena zakona o zunanjih zadevah, ker z namenom odpoklica veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ni predhodno seznanila predsednika republike, "kar ima za posledico izgubljeno zaupanje v institucije pravne države in izgubljeno zaupanje v funkcijo ministrice na področju zunanjih zadev".

S tem je bilo resno omajano zaupanje v delovanje pravne države in nadaljnje delo ministrice, je dejal Breznik in ocenil, da je bil okrnjen tudi mednarodni ugled Slovenije.

Povod za interpelacijo proti Tanji Fajon je afera z zdaj že nekdanjim veleposlanikom v ZDA Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Predsedniku stranke SDS Janezu Janši je namreč posredoval vsebino diplomatske depeše, ki je zadevala prošnjo predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar, da se njena kandidatura objavi na vidnem mestu v veleposlaništvu za zbiranje podpisov za podporo. Takšna praksa glede objav je sicer nekaj običajnega.

Kajzer je deloval profesionalno, a je bil zato deležen medijskega in političnega pogroma, je še dejal poslanec. Po njegovih besedah je naredil minimalen prekršek, če sploh, kazen pa je bila nesorazmerna.

Breznik je dejal, da je Kajzer, ki ga je označil za enega najboljših diplomatov, razkril zlorabo depešnega sistema, s tem pa je dejansko postal "kričač". Ministrici je tudi očital, da je želela z odpoklicem Kajzerja izprazniti veleposlaniško mesto v Washingtonu, da bi tja lahko odšla nekdanja podpredsednica gibanja Svoboda Marta Kos. O tem so v preteklih dneh pisali nekateri mediji, a je Marta Kos to zanikala.

Ministrica: Politična igra v ozadju

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ministrica Tanja Fajon se je odzvala na novinarski konferenci iz New Yorka. Zatrdila je, da gre očitno za politično igro, dogovore, ki že ves ta čas potekajo v ozadju. Ko je namreč v petek govorila s Kajzerjem in ga obvestila o odpoklicu, ji je ta po njenih navedbah že zagrozil z interpelacijo.

Sorodna novica Predsednik Pahor podpisal ukaz o odpoklicu Kajzerja, a z nezadovoljstvom

Z očitki iz interpelacije še ni seznanjena, je pa znova pojasnila svoje ravnanje. Kajzer je po njenih besedah kršil posebne obveznosti diplomata, opredeljene v pravilniku o varovanju osebnih podatkov MZZ-ja, ki govori o razkrivanju depeš nepooblaščenim osebam. Po njenih navedbah je kršil tudi zakon o zunanjih zadevah v delu, kjer gre za obveznosti diplomatov za varovanje dokumentov in podatkov ter delovanju s pooblastili. Zakon o zunanjih zadevah predvideva odpoklic veleposlanika v primeru kršitev posebnih obveznosti diplomata, je poudarila.

Tudi vsebina depeše ni sporna, je nadaljevala. MZZ je v skladu z zakonodajo in pravico predsedniških kandidatov na prošnjo notranjega ministrstva zaprosilo diplomatsko-konzularno mrežo, da obvesti državljane o možnosti zbiranja podpisov glede kandidata. MZZ je to najprej storil za Natašo Pirc Musar, sledilo je še šest kandidatov in v vseh primerih je ravnal enako, in enako, kot je dolgoletna praksa ministrstva tudi pri zbiranju podpisov za referendume.

Predsednik republike Borut Pahor se je na besede Tanje Fajon odzval med obiskom v New Yorku. Dejal je, da v postopku ni bilo t. i. zelene karte, s katero predsednik republike izrazi svoje mnenje o imenovanju ali odpoklicu veleposlanika. Več tukaj.

Ministrica se je odzvala tudi na očitke predsednika republike Boruta Pahorja. Ta je namreč izrazil nezadovoljstvo, ker je vlada sprejela sklep o odpoklicu brez predhodnega posvetovanja z njim. To ne drži, je zatrdila. "Ne drži, da predsednik republike Pahor ni bil obveščen ali da ni bilo pogovora." S Pahorjem se je o odpoklicu veleposlanika na kratko pogovarjala tri dni pred sejo vlade. Prav tako so na ministrstvu imeli "kar nekaj pogovorov" s kabinetom predsednika republike, ko so iz tega zaprosili za dodatna pojasnila. MZZ je še pred sejo vlade posredoval vse informacije in pravzaprav do dveh dni nazaj ni bilo nobenega indica, da bi predsednik republike ali njegov urad potreboval kakršno koli dodatno informacijo ali da bi imel kakršne koli zadržke. "Zato je očitno, da v ozadju poteka tudi politična igra," je izjavila ministrica Tanja Fajon.

Sorodna novica Fajon: Odpoklic veleposlanika Kajzerja je bil nujen. Pahor: Gre za nesorazmeren ukrep.

Fajon je še poudarila, da v zakonu o zunanjih zadevah ni podrobno opredeljeno, kaj posvetovanje s predsednikom republike točno pomeni. Sama ga razume kot zgoraj naštete dejavnosti. Se pa strinja, da bi bilo modro in transparentno to v zakonu dejansko opredeliti.

Predsednik republike Pahor je med drugim ocenil, da je bil ukrep nesorazmeren. Tanja Fajon se je na to odzvala z besedami, da je ministrstvo tisto, ki oceni težo kršitve in posledice za nadaljnje delo diplomata. MZZ ne more dopustiti prenašanja depeš po tviterju ali po telefonih ne glede na njihovo vsebino.

Najsporneje se ji zdi, da se mora zato, ker ščiti zakonodajo Republike Slovenije, interese države in kaznuje nezakonita ravnanja, sploh zagovarjati. Vseeno interpelacijo jemlje kot priložnost, da vse našteto, pa tudi svoje dozdajšnje delo, podrobno predstavi.

Gibanje Svoboda: Poskus oviranja uspešnega dela

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

V Gibanju Svoboda interpelacijo vidijo kot "očiten primer uporabe instituta interpelacije za politizacijo in celjenje strankarskih ran po bolečem porazu na volitvah".

Menijo, da se v SDS-u očitno ne morejo sprijazniti s porazom na državnozborskih volitvah. "SDS skuša tako s še enim političnim pamfletom ovirati uspešno delo vlade in krasti dragocen čas, namenjen iskanju hitrih in učinkovitih dodatnih rešitev za blažitev posledic energetske krize in draginje," so zapisali v odzivu na vložitev interpelacije.

Dodali so, da bodo v poslanski skupini Svoboda vsebino interpelacije še proučili, so pa prepričani, da bo ministrica vse očitke "brez težav in argumentirano ovrgla".

Interpelacijo je po seji sveta Gibanja Svoboda komentiral tudi premier Robert Golob, ki je očitke označil za "manever" SDS-a, ki da je "nonstop v predvolilni kampanji". "Kot opozicija imajo do tega vso pravico in se bodo pač tega posluževali, na noben način pa ti njihovi manevri ne morejo vplivati ne na trdnost koalicije, še manj pa na trdnost ali pa odločenost vlade, da dela naprej svoje ukrepe, tako kot je pravilno in tako kot smo dobili mandat na volitvah," je dejal premier.

Pojasnil je tudi, da ni v sporu s Pahorjem, ki je izrazil nezadovoljstvo, ker da v nasprotju z zakonom o zunanjih zadevah ni bilo posveta z njim pred odločitvijo vlade za odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Kot je dejal Golob, se s Pahorjem poznata "že 40 let in več" in da vsako njegovo kritiko vedno jemlje dobronamerno. Menil je, da se je zgodil "neki spor tam, kjer ga ni".

Levica interpelacijo označila za neresno

Vodja Levice Luka Mesec. Foto: BoBo
Vodja Levice Luka Mesec. Foto: BoBo

"Glede na to, kdo je interpelacijo vložil, si lahko mislimo, kakšna je stopnja resnosti obtožb v interpelaciji," je za Slovensko tiskovno agencijo povedal vodja poslanske skupine Levica Matej Vatovec. Po mnenju poslanske skupine Levice Kajzerjevo dejanje kaže na to, da je ta zlorabil diplomatsko mrežo, kar je Vatovec označil za resno dejanje. Zagotovil je, da bodo navedbe vlagateljev interpelacije kljub temu preverili.

Vložena interpelacija zunanje ministrice

Druga vložena interpelacija

Gre sicer že za drugo interpelacijo v tem mandatu. Prvo je SDS vložil pred dnevi, in sicer zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar. Očitajo ji, da z odstranjevanjem ograje na južni meji ogroža varnost države. Bobnar je v odzivu dejala, da se interpelacije ne boji.