V SD-ju in Levici napovedujejo, da predloga ministrice za delo o ukinitvi dodatka za delovno aktivnost ne bodo podprli.  Foto: BoBo/Borut Živulović
V SD-ju in Levici napovedujejo, da predloga ministrice za delo o ukinitvi dodatka za delovno aktivnost ne bodo podprli. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer (SMC) je dejala, da na ministrstvu vztrajajo pri ukinitvi dodatka na delovno aktivnost, saj menijo, da ne prinaša več učinkov, zaradi katerih so ga uvedli. Pri tem naj bi imeli tudi zadostno politično podporo.

"Za zdaj je politična podpora zagotovljena, bomo pa videli na odboru, kako se bodo stvari odvijale," je danes povedala ministrica. Na vprašanje, ali podporo predlogu novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih zagotavlja sama koalicija ali opozicija, pa je odgovorila, da bomo to še videli.

V Levici po besedah Mateja T. Vatovca ukinitvi dodatka še naprej ostro nasprotujejo, zato so na odbor DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že vložili zahtevo za umik te točke z dnevnega reda. Odbor bo namreč v četrtek nadaljeval obravnavo predloga novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki na predlog vlade predvideva ukinitev omenjenega dodatka.

V poslanski skupini Levice so po besedah Vatovca prepričani, da gre pri nameravani ukinitvi za protisocialen ukrep, ki bi prizadel predvsem najšibkejše in najranljivejše. Moti jih tudi, da še vedno nimajo konkretnih podatkov ministrstva o tem, koga vse bi ukinitev dodatka prizadela. "Zato bomo naredili vse, da do sprejetja novele ne pride," je dejal.

V SD-ju po besedah Marka Koprivca predloga novele na odboru, tako kot tudi že na vladi, ne bodo podprli, saj bi s tem "številne ljudi, ki že tako živijo na robu, pahnili še v večje težave". "Gre za enega redkih ukrepov, ki ljudi na robu spodbuja k temu, da se aktivirajo in postanejo znova delovno aktivni, zato ga ni smiselno ukinjati," je dejal.

Glede na izjave SD-ja in Levice koalicija trenutno nima dovolj glasov, da bi predlogu novele na odboru zagotovila večino. Da bi predlog dobil zeleno luč odbora, bi ga zato moral podpreti vsaj še del opozicije ali pa bi se morala ta glasovanja vzdržati, je slišati.

Nevladniki proti ukinitvi dodatka

Naj novele ne podprejo, so danes poslance znova pozvale nevladne organizacije. Predstavniki desetih od njih, skupno pa naj bi ji nasprotovalo vsaj 60 nevladnih organizacij, so pred poslopjem DZ-ja opozorili, da bo ukrep prizadel predvsem najrevnejše. Po njihovem mnenju težava ni previsoka socialna pomoč v kombinaciji z dodatkom za delovno aktivnost, pač pa prenizke plače. Ministrstvo namreč ukinitev dodatka utemeljuje s tem, da naj bi se ta skupaj z denarno socialno pomočjo preveč približal minimalni plači, s čimer naj bi prejemnike odvračal od aktivnega iskanja dela.

Politiko deli dodatek za delovno aktivnost