Kot je v sredo dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, so se za sestanek z vodstvi bolnišnic odločili, ker jih skrbi za bolnike. Foto: Vlada/Flickr
Kot je v sredo dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, so se za sestanek z vodstvi bolnišnic odločili, ker jih skrbi za bolnike. Foto: Vlada/Flickr

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je sešla z generalnima direktorjema obeh univerzitetnih kliničnih centrov, direktorji splošnih bolnišnic in direktorjema Zdravstvenega doma Ljubljana in Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor.

"Direktorji so me relativno pomirili, saj so mi povedali, da je za paciente stavki navkljub dobro poskrbljeno, da je oskrba pacientov zagotovljena na strokovni in varni ravni. Za to se želim ponovno zahvaliti vsem zdravnikom in zdravstvenemu osebju," je v izjavi za javnost po sestanku z direktorji zdravstvenih zavodov in bolnišnic uvodoma dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Za bolnike je stavki navkljub dobro poskrbljeno so zatrdili direktorji. Foto: BoBo
Za bolnike je stavki navkljub dobro poskrbljeno so zatrdili direktorji. Foto: BoBo

"Dogovorili smo se tudi o scenarijih, če bo stavka potekala še naprej, vodstva bolnišnic in zdravstvenih domov so mi zagotovila, da se pripravljajo na določene ukrepe v prihodnosti, odvisno od tega, kaj se bo zgodilo," je napovedala ministrica in dodala, da so ji zagotovili tudi, da je ustrezno poskrbljeno glede obveščanja pacientov o stavki. Delo je namreč organizirano tako, da se paciente sproti obvešča o potencialno odpovedanih terminih, pregledih ipd.

Glede grožnje Fidesa z množičnim umikom soglasja za nadurno delo je dejala, da upa, da se to ne zgodi. "To bi pomembno vplivalo na dostopnost pacientov do zdravstvenega varstva. Kako dolgo bi bolnišnice zdržale? Težava je predvsem za manjše bolnišnice, tudi za manjše oddelke v velikih bolnišnicah. Pozivam zdravnike in Fides, naj ne gredo v to smer, v umik soglasja nad 48 urami," je še poudarila ministrica.

Na kirurgiji 30 odstotkov manj, drugod okoli 10

Po njenih besedah so ji povedali tudi, da za zdaj pritožb pacientov ni, je pa že prišlo do odpovedi določenih terminov. "Na oddelkih kirurgije tudi do 30 odstotkov, večinoma pa od pet do deset odstotkov," je navedla številke, koliko pregledov in posegov je bilo odpovedanih.

Kot je v izjavi po srečanju povedal direktor Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić, se odstotki prenaročenih bolnikov zaradi stavke v drugem tednu v zdravstvenih ustanovah gibajo med 10 in 20 odstotki. "Če bo stavka trajala, se bo ta delež začel povečevati, bolniki pa bodo stavko še bolj občutili," je opozoril.

Sorodna novica Pogajanja brez Fidesa, ki je želel ob isti uri ločen sestanek. Ministrica upa na več odgovornosti.

Kot je poudaril, sicer delo na urgencah poteka normalno, prav tako imajo nemoten dostop do vseh zdravstvenih storitev tudi vsi mlajši od 18 in starejši od 65 let, nosečnice in druge rizične skupine. Ob nadaljevanju stavke bodo tako težave po njegovih opozorilih najbolj pereče pri delu specialističnih ambulant.

Fides sicer napoveduje zaostrovanje stavke. Stavkovni odbor bo odločal tudi o predlogu za preklic soglasij za nadurno delo zdravnikov. Kot je dejal Kovačić, so v bolnišnicah zaradi tega zaskrbljeni, takšna odločitev pa bi najprej prizadela manjše bolnišnice, ki imajo manjše ekipe.

"Želimo si, da se bo ta nočna mora počasi končala," je še dejal direktor celjske bolnišnice in opozoril, da pri tem ne glede na izid ne bo zmagovalca. Vsi direktorji zdravstvenih zavodov so se po njegovih besedah na sestanku z ministrico sicer zavzeli "za večjo skrb za ohranitev javnega zdravstva in poziv k čim hitrejšemu dosegu konkretnih dogovorov ter prekinitvi stavke".

Fides: Ministrica s svojimi dejanji zaostruje stavko

Fides je bil zaradi sestanka na ministrstvu sicer kritičen. Ob očitkih vladi, ki se zaradi pogajanj o zdravstvenem stebru ni odzvala na njihovo vabilo na nadaljevanje stavkovnih pogajanj, je bil predsednik Fidesa Damjan Polh posebej kritičen tudi do zdravstvene ministrice.

"Mislim, da je njeno mesto tu, glede na to, da zastopa resor zdravstva, ki trenutno ne deluje dobro. Pred našimi očmi se sesuva sistem, ki je kadrovsko nedohranjen, ne moremo več sestavljati urnikov. Mislim, da bi bila osnovna naloga ministrice to, da se stavka konča, ne da z direktorji govori, kako bodo organizirali delo med stavko," je dejal Polh in dodal, da ministrica s svojimi dejanji in izjavami stavko zaostruje.