Minister Turk je na novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo zaradi sprejetega dopolnila, ki visokemu šolstvu za leto 2013 vrača 16 milijonov evrov, dodatnih 23,7 milijona evrov pa zagotavlja za financiranje prehrane učencev, dijakov in študentov. Foto: BoBo
Minister Turk je na novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo zaradi sprejetega dopolnila, ki visokemu šolstvu za leto 2013 vrača 16 milijonov evrov, dodatnih 23,7 milijona evrov pa zagotavlja za financiranje prehrane učencev, dijakov in študentov. Foto: BoBo
Stanislav Pejovnik
"Dodatnih 16 milijonov evrov pomeni na področju visokošolskega izobraževanja še vedno indeks približno minus deset proti letu 2011," je dejal Pejovnik. Foto: MMC RTV SLO
Branimir Štrukelj
Štrukelj meni, da je vladna politika nespametna. Foto: BoBo

DZ je sprejel nekatera dopolnila k proračunu za prihodnji dve leti, ki so jih predlagali poslanci opozicije in ki visokemu šolstvu in raziskovalni dejavnosti vračajo po 16 milijonov evrov. Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je po tem povedal, da je ves čas opozarjal na prevelike obremenitve visokega šolstva in znanosti. "Ta sredstva bomo usmerili zato, da visokošolski in znanstveni prostor moderniziramo, ga pomladimo," je poudaril in dodal, da si ne želi, da bi mladi raziskovalci, ki bodo končali usposabljanje v prihodnjem letu, odšli v tujino.

Zadnji letnik študija zahteva več sredstev
Rektor ljubljanske univerze Radovan Stanislav Pejovnik pa je izpostavil, da vrnjena sredstva visokemu šolstvu prinašajo olajšanje, vendar pa opozarja, da se univerza še vedno sooča s precejšnjim zmanjšanjem sredstev v primerjavi z letom 2011. "Univerza v Ljubljani bi v letu 2013 potrebovala dodatna sredstva predvsem za izobraževanje in raziskovanje. Ugotavljamo, da bi morala država povečati sredstva za izobraževanje vsaj za 20,7 milijona evrov, da bi prišli na nivo leta 2012," je pojasnil in dodal, da bi to še vedno pomenilo osemodstotno zmanjšanje sredstev v primerjavi z letom 2011.

Nekaj se bi sicer dalo nadoknaditi z optimizacijo dela znotraj univerze, vendar pa se leta 2013 in v letu 2014 prvič na vseh programih izvaja peti letnik bolonjskega študija. "To pomeni, da imamo v letu 2013 močno povečan obseg dela. In če imamo še minus deset odstotkov proti letu 2011, je univerza še vedno v zelo zagatni situaciji," je opozoril.

Ni jim ostalo drugega kot protest na ulici
Skupaj s študenti in profesorji je sicer rektor danes protestiral pred poslopjem državnega zbora, saj je odbor DZ-ja za finance še pred tem zavrnil vsa dopolnila, vključno dopolnilo v povezavi z vrnitvijo sredstev visokemu šolstvu. "Zato univerzi ni ostalo drugega, kot da pred glasovanjem v DZ-ju odločno pove, da se s takim sklepom, kot ga je sprejel odbor za finance, nikakor ne more sprijazniti in da bi univerzo peljalo v uničevanje kakovosti."

Turk pričakuje, da bodo znali ceniti korake vlade
Nad tem je bil malo razočaran minister Turk, ki sicer želi verjeti, da je bila "ta manifestacija v podporo prizadevanjem za ohranitev kakovosti visokega šolstva in da ni šlo za priključitev valu nekih nemirov, ki objektivno le destabilizirajo Slovenijo in ki smo jim bili priča v zadnjem času". Zbodlo pa ga je, da je bil transparent v povezavi z zakonom o visokem šolstvu oziroma proti nečemu, ki je izginilo z dnevnega reda v ponedeljek.

Pričakoval bi, da bi visokošolska skupnost vendarle razumela in tudi znala ceniti korake, ki jih je vlada naredila v tem tednu, je dejal. Kot pravi, so jim prišli nasproti pri stvari, ki je povzročala veliko nemira, to je sestava sveta Nakvisa. Delno so spremenili tudi določila o neposredni učni obveznosti visokošolskih učiteljev. "To je bilo jabolko spora. To smo naredili zato, da bi okrepili zaupanje z visokošolsko skupnostjo, da bi pokazali dobro voljo in prispevali tudi k umiritvi razmer," je poudaril.

Več denarja za malice
Sicer pa je minister zadovoljen, ker so poslanci pri sprejemanju proračuna odločili, da povečajo sredstva za prehrano šolarjev, dijakov in študentov. "S tem vračamo standard tovrstnih transferjev na čase pred Svetlikovo reformo na tem področju in pred sprejetjem zakona za uravnoteženje javnih financ," pravi.

Na to se je odzval tudi predsednik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj. Po njegovem mnenju odločitev DZ-ja kaže na to, kako nespametna je vladna politika, ki nekako spreminja stvari samo takrat, kadar je izzvana z demonstracijo in pritiskom, pred tem pa se o teh stvareh ne more pogovarjati.

"Na podoben način bo očitno treba siliti pogovore v zvezi z maso plač za leti 2013 in 2014. Vlada je v sredo z izjavo ministra za finance ponovno kategorično zavrnila kakršna koli pogajanja o višini mase plač, kar za 160.000 zaposlenih v javnem sektorju ni sprejemljivo. Storili bomo vse, da vlado pripeljemo za pogajalsko mizo," je še povedal.