Kontingent Slovenske vojske v Latviji. Foto: BoBo
Kontingent Slovenske vojske v Latviji. Foto: BoBo
Zaradi napak bo obrambno ministrstvo odštelo milijone

Najprej poglejmo na spletno oglasno desko slovenskih delovnih sodišč. V iskalnik smo na naključni dan vtipkali geslo tožena stranka: ministrstvo za obrambo. V 10 od 11 zadetkov pa ista zadeva: zahteva za odškodnino zaradi neizkoriščenih dni tedenskega počitka, v večini v vrednosti več tisoč evrov. Vojakom namreč ni bil omogočen prosti dan na misijah, zato je zahtevke za odškodnino samo letos vložilo več kot 500 pripadnikov Slovenske vojske. Nekateri so se sicer poravnali pred vložitvijo tožbe, večina jih je iskala pravico na sodišču.
Tudi tam se ministrstvo poravnava, a za višji znesek, pravijo v sindikatu ministrstva za obrambo. "Državno pravobranilstvo je postavilo dokaj nizka nadomestila za prosti dan na MOM-u. Pripadnikom ne preostane drugega, če hočejo pridobiti 100-odstotni znesek, ki ga dosodi sodišče, da grejo v tožbe," je pojasnil predstavnik sindikata Marjan Lah.

Skupni znesek: 10 milijonov evrov
Skupaj je ministrstvo samo letos za neomogočen prosti dan izplačalo več kot milijon evrov. A to ni edina tovrstna napaka tega resorja. Zaradi odločitve vrhovnega sodišča, da je ministrstvo leta nepravilno izplačevalo neizkoriščene nadure, mora ministrstvo napako odpraviti za pet let za nazaj. Tako je ob junijski plači vojakom nakazalo skupaj za 2,7 milijona evrov vračila za nadure, ob novembrski plači decembra bo še preostanek, približno šest milijonov evrov. Če poplačila za vse te napake seštejemo, dobimo znesek 10 milijonov evrov, ki jih bo država vojakom izplačala letos.
Ob tem je najhuje, da "kljub enormnim zneskom, ki danes nastajajo, nismo bili sposobni najti odgovorne osebe, ki je dejansko sprožila to", je dejal Lah.

Res je sicer, da težava nastaja že več let in več vlad zapored. Zdaj bo zanje pač treba najti denar. "Mi smo sredstva, namenjena za plače oziroma tudi za te poravnave, imeli v sklopu obstoječega proračuna oziroma tudi iz namenskih sredstev s prerazporeditvami in tudi z drugimi dodatnimi sredstvi ministrstva za finance," je izjavila ministrica za obrambo Andreja Katič.

Tako zato ne bodo trpela dodatna sredstva, ki jih je vlada letos zaradi podhranjenosti na vseh ravneh namenila ministrstvu za obrambo. Ta denar naj bi bil še vedno namenjen investicijam, zatrjuje ministrica.

Zaradi napak bo obrambno ministrstvo odštelo milijone