V Sloveniji je po uradni statistiki doslej umrlo 116 bolnikov s covidom-19. Foto: BoBo
V Sloveniji je po uradni statistiki doslej umrlo 116 bolnikov s covidom-19. Foto: BoBo

Nepreverjene informacije, o tem, da naj bi država stroške pogreba krila v zameno za vpis v statistiko smrtnih žrtev novega koronavirusa, se širijo tako po spletu in v javnosti kot tudi v domovih za starejše. Direktorica Doma upokojencev Idrija Urška Močnik je zatrdila, da v nobenem dokumentu ministrstev, s katerimi imajo stike, ni zasledila omenjanja državnega financiranja pogrebov.

"To sem poskusila raziskati, saj sem ravno tako slišala govorice," je na vladni novinarski konferenci na vprašanje o tem odgovorila vodja svetovalne skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Bojana Beović. Zagotovila je, da posameznim smrtnim primerom okuženih s covidom-19 skrbno sledijo in da je uveljavljen način jutranjega poročanja vseh bolnišnic o številu hospitaliziranih, številu na intenzivnih oddelkih, odpuščenih in umrlih. Da bi v bolnišnicah prihajalo do "pogajanj" glede (ne)okuženosti umrlih, je označila za skoraj nemogoče.

"Če bi šlo za nekaj tisoč ali deset tisoč umrlih, bi se lahko tukaj notri skrivalo marsikaj. Ob številu, ki ga imamo zdaj, pa so stvari precej pod nadzorom," je povedala infektologinja in dodala, da kljub temu obstaja problem glede prijavljanja. "Vsaka smrt se prijavi na več načinov. V tem primeru, ker gre za nalezljivo bolezen, se je treba prijaviti še z nekim tretjim obrazcem, kar včasih zamuja. Zato NIJZ nima ustreznih podatkov in se številke popravljajo. Ampak ne zaradi pogajanja svojcev," je še povedala Beovićeva.

Pogrebnina vezana na dohodke, in ne na vzrok smrti

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je pristojno za urejanje pokopališke in pogrebne dejavnosti, so govorice o državnem financiranju omenjenih pogrebov jasno zanikali. So pa hkrati spomnili, da v Sloveniji obstajata dve obliki denarne pomoči socialno šibkejšim ob smrti družinskega člana – pogrebnina in posmrtnina, ki spadata pod ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Obe pravici sta vezani na dohodkovni oz. premoženjski cenzus in sta namenjeni socialno ogroženim, ne glede na vzrok smrti. Tako kot vse druge pravice iz javnih sredstev se tudi ti uveljavljata na centrih za socialno delo, in sicer v enem letu po smrti svojca.

Da so svojci tisti, ki plačujejo za pogreb, so potrdili tudi v ljubljanskem javnem podjetju Žale. Ob tem so dodali, da protokol pokopa ostaja enak za vse, ne glede na vzrok smrti.

Varovalna oprema tudi pri pripravi umrlega na pogreb

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sicer izdal priporočila za ravnanje z umrlim s covidom-19 ali s sumom, da je imel to bolezen. Obstaja namreč relativno tveganje za prenos okužbe in je zato pri ravnanju s truplom osebe, ki je umrla v obdobju kužnosti, potrebna posebna skrb. Pri pripravi umrlega na pogreb v krsti ali na upepelitev je med drugim treba imeti osebno varovalno opremo.